Nathan Söderblom, svensk erkebiskop, teolog og religionshistoriker. Han tok initiativet til det økumeniske kirkemøtet i Stockholm i 1925 og var aktiv i fredsarbeidet. Han fikk Nobels fredspris i 1930.

Söderblom studerte teologi i Uppsala, og kom til Paris i 1894 der han tok doktorgraden ved Sorbonne i 1901. Samme år ble han professor ved universitetet i Uppsala, noe som innledet den sterke svenske forskningstradisjonen i religionshistorie. 1912-1914 hadde han et professorat i religionshistorie i Leipzig. I 1914 ble han erkebiskop og viet resten av livet sitt til kirkelig og økumenisk arbeid. Kirkemøtet i Stockholm i 1925 samlet 700 delegater fra hele kristenheten, og ble en viktig milepel på veien mot Kirkenes Verdensråd. I tillegg til eget forfatterskap av teologiske og religionshistoriske verk bidrog Söderblom til oversettelse av andre religioners hellige skrifter til svensk. I 1921 tok han sete i Svenska Akademien, og fire år senere i Kungliga Vetenskapsakademien. Söderblom uttalte en gang at "en präst ska arbeta ihjäl sig men det bör ske långsamt och med måtta." Ved hans bortgang besluttet regjeringen et unntak fra en 200 år gammel regel om at gravlegging ikke får skje i kirkerom. Söderblom er gravlagt nær alteret i Uppsala domkirke.

Söderbloms teologiske og religionshistoriske arbeid bygger på tanken om en dynamisk gudsåpenbaring som kommer til uttrykk ikke bare i Bibelen, men også i religionshistorien generelt. Han så på alle religioner som uttrykk for en intuitiv gudsfornemmelse og en kilde for den kristne teologi. Spesielt la han vekt på iransk religion som en profetisk forløper for kristendommen, men han behandlet også gudstroens opprinnelse, mystikk og det han så på som «primitiv» religion.

  • La Vie future d'après le mazdéisme (1901, doktoravhandling) 
  • Kristendomen och religionerna (1904)
  • Religionsproblemet inom katolicismen och protestantismen (2 bd., 1910)
  • Gudstrons uppkomst (1914)
  • Den levande Guden (1932)
  • Berggrav, Eivind: Nathan Söderblom : geni og karakter, 1931. Les boken.
  • Nystedt, Olle: Nathan Söderblom, 1955. Les boken.
  • Sharpe, E.J.: Nathan Söderblom and the study of religion, 1990, isbn 0-8078-1868-2, Finn boken
  • Stenersen, Ø. m.fl.: Nobels fredspris, 2001, isbn 82-02-17023-0, Finn boken
  • Sundkler, B.: Nathan Söderblom: his life and work, 1968, Finn boken

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.