Uppsala. Domkirken sett fra sør. Til venstre for kirken sees tårnet på Trefaldighetskyrkan og kuppelen på Gustavianum.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Gustav 1 Vasa og dronning Katarinas sarkofag i Uppsala domkirke.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Uppsala domkirke er en kirke i Uppsala i Sverige, hovedkirke i Uppsala erkestift. Kirken er Nordens største kirkebygg, 118,7 meter lang (som tilsvarer tårnenes høyde) og 45 meter bred.

Kirken oppført i fransk gotikk i årene omkring 1270–1340, delvis under ledelse av den franske byggmesteren og billedhuggeren Étienne de Bonneuil. Tårnene på vestfronten er fra 1400-tallet, og fikk tårnhetter i barokkstil (arkitekt: Carl Hårleman) i 1735, men ble helt ombygd i 1880-årene (arkitekt: Helgo Zetterwall). Ved denne ombyggingen ble kirkens hvelv dekorert med nygotiske malerier. Ved en ny restaurering i 1970-årene ble en del av de middelalderske kalkmaleriene avdekket igjen.

Rundt koret er det bygd til en rekke gravkapeller. Flere svenske konger er begravd i kirken, blant andre Erik Jedvardsson den helige (Sankt Erik); hans jordiske levninger ble plassert i kirken i 1273, og hviler siden 1570-årene i et relikvieskrin av forgylt sølv. Gustav 1 Vasa er begravd her med to av sine tre hustruer, og Johan 3 med sin dronning Katarina Jagellonica. Av andre kjente personer som er begravd i kirken, kan nevnes Carl von Linné, Emanuel Swedenborg og Nathan Söderblom.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg