Uppsala domkirke

Uppsala. Domkirken sett fra sør. Til venstre for kirken sees tårnet på Trefaldighetskyrkan og kuppelen på Gustavianum.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Gustav 1 Vasa og dronning Katarinas sarkofag i Uppsala domkirke.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Uppsala domkirke er en kirke i Uppsala i Sverige, hovedkirke i Uppsala erkestift. Kirken er Nordens største kirkebygg, 118,7 meter lang (som tilsvarer tårnenes høyde) og 45 meter bred.

Kirken oppført i fransk gotikk i årene omkring 1270–1340, delvis under ledelse av den franske byggmesteren og billedhuggeren Étienne de Bonneuil. Tårnene på vestfronten er fra 1400-tallet, og fikk tårnhetter i barokkstil (arkitekt: Carl Hårleman) i 1735, men ble helt ombygd i 1880-årene (arkitekt: Helgo Zetterwall). Ved denne ombyggingen ble kirkens hvelv dekorert med nygotiske malerier. Ved en ny restaurering i 1970-årene ble en del av de middelalderske kalkmaleriene avdekket igjen.

Rundt koret er det bygd til en rekke gravkapeller. Flere svenske konger er begravd i kirken, blant andre Erik Jedvardsson den helige (Sankt Erik); hans jordiske levninger ble plassert i kirken i 1273, og hviler siden 1570-årene i et relikvieskrin av forgylt sølv. Gustav 1 Vasa er begravd her med to av sine tre hustruer, og Johan 3 med sin dronning Katarina Jagellonica. Av andre kjente personer som er begravd i kirken, kan nevnes Carl von Linné, Emanuel Swedenborg og Nathan Söderblom.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg