Nansenkontoret, opprettet i 1931 i Genève for å føre Fridtjof Nansens arbeid for flyktninger videre etter hans død. Fra nyttår 1939 ble Nansenkontoret sammensluttet med høykommissariatet i London for de tyske flyktninger.

Administrasjonen av Nansenkontoret ble betalt av Folkeforbundet, mens hjelpen til flyktningene ble finansiert ved hjelp av avgiftene på Nansen-pass, gaver, samt inntekter av Nansen-frimerkene i Norge og Frankrike. Dessuten fikk Nansenkontoret en vesentlig del av Nansens fredspris og Chr. Erichsens gave til Nansen, og Nobels fredspris for 1938 ble tildelt selve kontoret. Nansenkontoret stod fra 1936 til 1938 under ledelse av nordmannen Michael Hansson.

I alt grep Nansenkontoret inn i ca. 800 000 tilfeller. Det gjaldt fornyelse av pass, hjelp til å oppnå visa, oppholds- og arbeidstillatelser, naturalisasjon med mer, foruten at kontoret direkte understøttet flyktninger økonomisk, organiserte emigrasjon og kolonisering.

Da kontoret opphørte som selvstendig institusjon i 1939, regnet man med at ca. 500 000 flyktninger fremdeles hørte inn under dets virksomhet, vesentlig russere, armenere og saarlendere.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg