Nansen-pass, identitetskort fra Folkeforbundet til statsløse flyktninger etter første verdenskrig, som fikk navn etter initiativtageren Fridtjof Nansen.

Ordningen ble innført i 1922, og omkring 450 000 pass ble til sammen utstedt.

Med etterdønningene av første verdenskrig som bakteppe, mottok Europa i 1921 en strøm av russiske flyktninger som følge av den russiske borgerkrigen i kjølvannet av den russiske revolusjon. Da Lenin senere samme året fratok alle eksilrussere statsborgerskapet, ble rundt 800 000 mennesker statsløse.

Oppløsningen av det osmanske riket og oppblussing av tyrkisk nasjonalisme resulterte samtidig i rundt 200 000 armenske flyktninger til land som Hellas, Frankrike og Bulgaria.

Det var som høykommissær for Folkeforbundet, med ansvar for russiske flyktninger, at Nansen utviklet ideen om et identitetskort for statsløse flyktninger. Identitetsbevisene skulle kunne brukes og anerkjennes som pass gjennom internasjonale avtaler, og ordningen ble innført i 1922. Folkeforbundet oppfordret sine medlemsland til å ta del i ordningen, og Nansen-passet ble i alt godkjent av 52 lands regjeringer.

Passet gjorde det mulig for flyktningene å reise dit det var arbeid, eller hvor man hadde slekt som man kunne oppholde seg hos. Samtidig fikk flyktningene også muligheten til å reise til et nytt land, uten å miste retten til å vende tilbake til det opprinnelige tilfluktslandet.

I utgangspunktet gjaldt passet de russiske flyktningene. Fra 1933 fikk også armenske, syriske, kaldeiske og tyrkiske flyktninger rett til passene. Ordningen forutsatte at det landet hvor de hadde oppholdstillatelse, i hvert enkelt tilfelle kunne utstede det. Ved utstedelsen ble det klebet på en oblat, og passet måtte fornyes en gang i året. Flyktninger som hadde råd til det betalte 5 gullfrancs for fornyelsen. Denne inntekten dannet grunnlaget for det store flyktningarbeidet som ble drevet gjennom Nansenkontoret i Genève inntil nyttår 1939.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.