Nakajima

Nakajima Hikoki KK, tidligere japansk flyprodusent. En av de første etablert i Japan. Viktigste produsent av jagerfly for den japanske hærens flyvåpen og en av de største flyprodusentene i Japan frem til slutten av den annen verdenskrig.

Faktaboks

Også kjent som

Nakajima Hikoki KK

Historie

Nakajima ble opprinnelig etablert 1917 i Otacho, Gumma, under ledelse av Chikuhei Nakajima. Gikk i partnerskap med Seibei Kawanishi i 1918, Kawanishi brøt ut igjen etter uoverstemmelser i 1920 og startet flyproduksjon under eget navn. Nakajima begynte og produksjon av flymotorer i 1925, og ble etter en rekke navneskifter Nakajima Hikoki KK i 1931. Samme år forlot Chikuhei Nakajima bedriften for en politisk karriere, han var rustningsminister ved slutten av den annen verdenskrig, og hans yngre bror Kiyoichi Nakajima tok over ledelsen. Nakajima var japans største flyprodusent under den annen verdenskrig, med fire flyfabrikker i Ota, Koizumi, Handa og Utsunomiya, og fire fabrikker som produserte flymotorer. Nakajima ble satt under statlig kontroll i april 1945, og all virksomhet opphørte med slutten av den annen verdenskrig. Selskapets aktiva ble i 1953 overtatt av Fuji Heavy Industries, som har en egen divisjon for flyproduksjon.

Viktige flytyper

Første kommersielle suksess kom med den egenutviklede type 5, et toseters biplan produsert fra 1919. Andre viktige flytyper inkluderer Ki-27, som var den japanske hærens første monoplan jagerfly, jagerflyene Ki-43 Hayabusa, Ki-44 Shoki og Ki-84 Hayate, det tunge bombeflyet Ki-49 Donryu, og torpedo- og bombeflyene B5N og B6N Tenzan produsert for den japanske marinen.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg