Den hellige skogen
Maleri fra 1914

Nabisgruppen var en fransk gruppe av malere som ble grunnlagt i 1888–1889. Den søkte en dekorativ form for maleri og var betydningsfull i overgangen fra impresjonisme til symbolisme og mer abstrakte uttrykksformer. Blant dens mest fremtredende medlemmer var Paul Sérusier, Pierre Bonnard, Maurice Denis, Édouard Vuillard, Ker Xavier Roussel og Félix Vallotton, dessuten enkelte billedhuggere som Aristide Maillol.

Faktaboks

Uttale
nabˈi-
Også kjent som

fransk: Les Nabis

Ideologi

Gruppens ideologiske grunnlag var filosofisk og religiøst med en dragning mot mystisisme og esoterisme. De ville frigjøre former og farger fra deres tradisjonelle beskrivende funksjoner til en rent subjektiv anvendelse som fremstilte personlige følelser og spirituelle sannheter. Mange av motivene skildret hverdagslige scener, men de ble abstrahert i tråd med en grunntanke om at skjønnheten lå bortenfor det man kunne se i naturen.

Stil

Rent kunstnerisk hadde gruppen sitt utgangspunkt i Paul Gauguins syntetisme, og man reagerte mot impresjonismens analytiske tilnærmingsmåte. Rom og volum ble skjøvet til side for en todimensjonal flateoppfatning. Hovedideen var at et maleri først og fremst bestod av en harmonisk sammensetning av linjer og farger, og de benyttet ofte en forenklet stil karakterisert av store fargefelt med markante konturlinjer. De hadde også kontakt med Paul Cézanne og Vincent van Gogh og var i tillegg inspirert av japonismen.

I årene 1891–1897 ble det arrangert flere utstillinger, men gruppen ble oppløst rundt 1900.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg