Paul Sérusier

Faktaboks

Paul Sérusier
Uttale
seryziˈe
Født
9. november 1863, Paris, Frankrike
Død
7. oktober 1927, Morlaix, Frankrike

Paul Sérusier var en av Pont-Aven-gruppen. Maleri fra 1895.

Av .

Artikkelstart

Paul Sérusier var en fransk maler og kunstteoretiker. Han var sentral innen post-impresjonismen og symbolismen i Frankrike. Med enkelte av sine mest eksperimentelle verk, basert på ekspressive fargemønstre, ble han også ansett som en forløper og inspirasjon for 1900-tallets abstrakte kunst.

Møtet med Gauguin og dannelsen av les Nabis

Sérusier startet sin karriere i fødebyen Paris hvor han studerte på den private kunstskolen Académie Julian. Sommeren 1888 reiste han til Bretagne og ble medlem av Pont-Aven-gruppen sentrert rundt Paul Gauguin. Møtet med Gauguin vakte hans interesse for syntetismen, og han ble en av de ivrigste representanter for det symbolske maleri.

I stedet for impresjonismens intuisjon og improvisasjon hyllet Sérusier logikk og intelligens. Han ble teoretikeren innen gruppen les Nabis, som han var med å danne. På denne tiden fokuserte han først og fremst på stillferdige og ettertenksomme skildringer av landskapet og menneskene i Bretagne. Maleteknikken ble kjennetegnet av store felt med sterke, umodulerte farger og tydelige konturer.

Senere karriere

Nabisgruppen eksisterte fra 1888 til 1900, men forbindelsene innad i gruppen ble løsere de siste årene etterhvert som medlemmene utviklet individuelle stiler og ideer. Sérusier ble opptatt av teosofi, og fra omkring århundreskiftet ble kunsten hans preget av religiøse temaer. Stilmessig begynte han å tilnærme seg art nouveau, han leverte blant annet utkast til kunsthåndverk, men karrieren hans fikk deretter en nedadgående trend. Han forble imidlertid betydningsfull som kunstteoretiker, og i 1921 gav han ut boken L'A.B.C. de la peinture.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg