Faktaboks

Aristide Maillol
Uttale
majˈål
Født
8. desember 1861, Banyuls-sur-Mer, Frankrike
Død
27. september 1944, Banyuls-sur-Mer, Frankrike
La Rivière
Hos Maillol ble bevegelsens avdemping og harmonisering av balansen de sentrale problemer.
La Rivière
Av .

Aristide Maillol var en fransk billedhugger, maler og grafiker. Han utdannet seg først som maler, gikk i 1883 over til å studere skulptur og ornamentikk, men fortsatte å male til 1886.

I 1890-årene tok han for alvor opp vevekunst og skulptur, og ble sterkt opptatt av Paul Gauguins flate- og linjebruk og Maurice Denis' statiske komposisjoner. Han opprettet verksted for billedvev i første halvdel av 1890-årene, og utførte flere klassisk inspirerte komposisjoner med kvinnefigurer. Samtidig begynte han med keramikk. Hovedverket fra denne tiden er Middelhavet (1901, Tuileriehagen, Paris).

Hans formspråk ble lettere og mer bevegelsesfylt for så å falle tilbake til den tidligere tyngde og monumentalitet i Flora (1911), inspirert av hans studier av arkaisk kunst. I de følgende årene arbeidet han videre med monumentalisering av komposisjonen og forenkling av formen. Maillol dannet i disse årene den betydeligste motvekten mot August Rodins innflytelse, hos Maillol ble bevegelsens avdemping og harmonisering av balansen de sentrale problemer.

Blant hans hovedverk er minnesmerket over Paul Cézanne, Berømmelsen (1912–1925), L'Air, over det franske flyvåpens falne (1938) og De tre gratier (1936–1938). Nasjonalmuseet eier Ile-de-France (1920–1925).

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Lorquin, Bertrand (2002). Aristide Maillol, Skira

Faktaboks

Aristide Maillol

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg