Franken
Marienberg i Würzburg i Franken har vært en festning siden forhistorisk tid. De eldste delene av de nåværende bygningene er fra middelalderen.
Av .

Franken er et historisk landskap i Tyskland. Landskapet svarer i hovedsak til Unter-, Mittel- og Oberfranken i Bayern og Region Franken i Baden-Württemberg; det viktigste av de stammehertugdømmene som Tyskland ble oppdelt i etter karolingerrikets oppløsning i 911.

Faktaboks

Også kjent som

Frankn, Franconia, Frankonia

En hertug av Franken ble i 911 tysk konge som Konrad 1. Den vestlige delen, Rhin-Franken, tilfalt senere dels biskopene av Worms, Speyer og Mainz, dels den rhinske pfalzgreven. Landet øst for Rhinen, Øst-Franken, var kommet under den tyske kronen. I 1024 ble en frankisk greve, Konrad 5, valgt til tysk konge (Konrad 2), og til 1125 innehadde det frankiske hus keiserverdigheten. Konrad 2s sønnesønn, Henrik 5, gav sin brorsønn, Konrad av Staufen, i len Øst-Franken, som var i slektens besittelse til den døde ut i 1268 med Konrad av Schwaben.

Senere vant biskopen av Würzburg herredømmet over en del av Øst-Franken, som for øvrig ble splittet under forskjellige herrer. I 1633 dannet Bernhard av Sachsen-Weimar et hertugdømme Franken av Würzburg og andre områder, men etter nederlaget ved Nördlingen i 1634, under trettiårskrigen, kunne han ikke hevde besittelsen av det.

Etter oppløsningen av det tyske keiserriket i 1806 kom det meste av Franken under Bayern.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg