Veit Stoss laget den femdelte altertavlen til Mariakatedralen i Krakow, et såkalt polyptyk, mellom 1477 og 1484. Det er hans mest kjente verk og er den største bevarte altertavlen i sitt slag fra sengotikken. Altertavlen har to fløydører, eller sidepaneler, på hver side av midtfeltet, og er 13 meter høyt og 11 meter bredt. De innerste fløydørene har hengsler slik at de kan åpnes og lukkes. I midtfeltet skildres Jomfru Marias død og Himmelfart som på en teaterscene, med levende og realistisk skulpturerte figurer, de største er 2,7 meter høye. Det religiøse dramaet starter nederst og viser Maria, knelende i bønn, omgitt av de 12 apostlene. Ansiktsuttrykk og gester viser at de er sterkt beveget og hver av dem er gjengitt som portrett av en individuell karakter. I scenen over føres Maria gjennom himmelporten av sin sønn Jesus, fulgt av fire flyvende engler. På toppen av alteret, utenfor hovedrammen, ses Marias kroning, flankert av St. Stanislaus og St. Adalbert av Praha. De hengslete sidepanelene viser når de er åpne, seks scener med Marias gleder. Når de er lukket danner de sammen med de ytterste og faste panelene en billedserie på 12 scener fra Marias og Kristi liv. Yttersiden av fløyene er skåret i lavrelieff, innsiden i høyrelieff, mens midtdelen har nesten frittstående figurer. På samme måte er det en tredeling i fargebruken, fra sterke farger ytterst til en større vekt på forgylling mot midten av alteret, etter middelalderens oppfatning av gull som den edleste fargen. Hovedfigurene er skåret i lindetre, andre deler i eik mens bakgrunnen er konstruert av lerk.
Under andre verdenskrig, ble alteret demontert og i 1941 transportert til Det tredje riket. Etter krigen ble verket gjenfunnet i kjelleren til Nürnberg slott og ført tilbake til Polen i 1946. Etter omfattende restaurering kom alteret på plass i Mariakatedralen i Krakow i 1957.
Veit Stoss utførte også gravmælet til kong Casimir 4 Jagiellon i 1492, katedralen i Krakow og gravmælet til erkebiskop Zbigniew Olesnicki, katedralen i Gniezno, begge i rød i marmor.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.