Sri Lankas musikk er preget av landets kulturelle mangfold, og av indisk og vestlig påvirkning.

Folkemusikk

FolkemusikkenSri Lanka avspeiler befolkningens kulturelle og etniske mangfold. Veddaenes musikk var opprinnelig vokal, men senere er tromme tatt i bruk som akkompagnement til rituelle og andre sanger og danser. Tamilenes og singhalesernes musikk bærer preg av langvarig påvirkning fra India. Instrumenter og sjangere i såvel folkemusikken som den tradisjonelle kunstmusikken har svært ofte indiske røtter, men er gjennom århundrene utviklet til særegne srilankiske former.

Fra gammelt av er dans, sang og spill oppfattet som en helhet, og til tross for motstand fra pietistiske retninger innen buddhismen spiller musikk en viktig rolle i forbindelse med dans, drama, mime, akrobatikk og verbale uttrykksformer. Trommer, ghana (metallidiofon), vīnā og andre strengeinstrumenter, horn og fløyter gir instrumentalmusikken et karakteristisk, ofte overtonerikt lydbilde.

Kunstmusikk

Foruten den indisk-srilankiske kunstmusikktradisjonen, har klassisk musikk blitt introdusert i kolonitiden, og har blitt videreført også etter uavhengigheten i 1948. Symfoniorkesteret fra 1958 er blant Sør-Asias første, og det undervises i vestlig klassisk musikk i skolen.

Populærmusikk

Populærmusikken på Sri Lanka har indiske og vestlige innflytelser, og sjangere som calypso, disko, rock og ikke minst indisk filmmusikk har slått an.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg