Bollywood, betegnelse på den indiske filmindustrien med hovedsete i Mumbai (tidligere Bombay) og dens store produksjon av hovedsakelig sang- og dansefilmer. Navnet Bollywood ble brukt fra 1970-tallet da India utkonkurrerte USA og Hollywood som verdens største filmprodusent, målt i antall filmer.

Stumfilmen Raja Harischandra (1913), skutt i svart-hvitt og regissert av pioneren D. G. Phalke, regnes som den første filmen i Bollywoods historie. Den første fargefilmen var Kisan Kanya (1937). I 1926 ble Fatima Begum Bollywoods første kvinnelige filmregissør med Bulbul-e-Paristan.

Mens produksjonen tidligere ble dyrket utelukkende i India og i indiske utvandrermiljøer, har enkelte filmer med tiden fått et bredere gjennomslag og dannet en trend. Det produseres anslagsvis over tusen filmer i Bollywood hvert år. Den indiske filmindustrien er svært populær, og i 2013 alene ble det solgt 2,7 milliarder kinobilletter i India.

 I Oslo har entusiaster sørget for jevnlige visninger under navnet Cinema Bollywood. I tillegg ble Bollywood Festival etablert i 2003, og den årlige filmfestivalen har blitt Norges største i sitt slag.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.