Bollywood, betegnelse på den indiske filmindustrien med hovedsete i Mumbai (tidligere Bombay) og dens store produksjon av hovedsakelig sang- og dansefilmer. Navnet Bollywood ble brukt fra 1970-tallet da India utkonkurrerte USA og Hollywood som verdens største filmprodusent, målt i antall filmer.

Stumfilmen Raja Harischandra (1913), skutt i svart-hvitt og regissert av pioneren D. G. Phalke, regnes som den første filmen i Bollywoods historie. Den første fargefilmen var Kisan Kanya (1937). I 1926 ble Fatima Begum Bollywoods første kvinnelige filmregissør med Bulbul-e-Paristan.

Mens produksjonen tidligere ble dyrket utelukkende i India og i indiske utvandrermiljøer, har enkelte filmer med tiden fått et bredere gjennomslag og dannet en trend. Det produseres anslagsvis over tusen filmer i Bollywood hvert år. Den indiske filmindustrien er svært populær, og i 2013 alene ble det solgt 2,7 milliarder kinobilletter i India.

 I Oslo har entusiaster sørget for jevnlige visninger under navnet Cinema Bollywood. I tillegg ble Bollywood Festival etablert i 2003, og den årlige filmfestivalen har blitt Norges største i sitt slag.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.