Bollywood, betegner den hindispråklige indiske filmindustrien med hovedsete i Mumbai (tidligere Bombay) og dens store produksjon av hovedsakelig sang- og dansefilmer.

Navnet Bollywood ble brukt fra 1970-tallet da India utkonkurrerte USA og Hollywood som verdens største filmprodusent, målt i antall filmer.

Stumfilmen Raja Harischandra (1913), skutt i svart-hvitt og regissert av pioneren D. G. Phalke, regnes som den første filmen i Bollywoods historie. Den første fargefilmen var Kisan Kanya (1937). I 1926 ble Fatima Begum Bollywoods første kvinnelige filmregissør med Bulbul-e-Paristan.

Mens produksjonen tidligere ble dyrket utelukkende i India og i indiske utvandrermiljøer, har enkelte filmer med tiden fått et bredere gjennomslag og dannet en trend. Det produseres anslagsvis over tusen filmer i Bollywood hvert år. Den indiske filmindustrien er svært populær, og i 2016 ble det solgt 2,2 milliarder kinobilletter i India.

Bollywood er ikke egentlig en egen sjanger. Flere indiske språk har sin egen filmindustri, og det eneste som er felles for all Bollywood-film, er at språket som snakkes er hindi. Den mest vanlige sjangeren innen Bollywood, og den som har hatt størst internasjonal suksess, kalles masala.

En typisk masala er en musikal, ofte innspilt i naturskjønne omgivelser og som en blanding av komedie, drama, action og romantikk. Det finnes et langt større mangfold innad i industrien enn det som typisk markedsføres mot et vestlig kinopublikum i USA og Europa, med visuelt fargerike filmer med dramatisk handling som domineres av sang og dans.

I Oslo har entusiaster sørget for jevnlige visninger under navnet Cinema Bollywood. I tillegg ble Bollywood Festival etablert i 2003, og den årlige filmfestivalen har blitt Norges største i sitt slag.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.