Bollywood

Den indiske filmen Lagaan: Once Upon a Time in India (2001), som handler om en konflikt mellom fattige indiske bønder og de britiske myndighetene i 1893, ble en stor suksess både i India og resten av verden. Sammen med blant andre norske Elling ble den nominert til Oscar-prisen for beste fremmedspråklige film.

Plakat for bollywood-filmen Lagaan
Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Bollywood er betegnelsen på den hindispråklige indiske filmindustrien med hovedsete i Mumbai (tidligere Bombay) og dens store produksjon av hovedsakelig sang- og dansefilmer.

Faktaboks

Etymologi
av bynavnet Bombay og ‘Hollywood’

Historie og opphav

Navnet Bollywood ble brukt fra 1970-tallet, da India utkonkurrerte USA og Hollywood som verdens største filmprodusent, målt i antall filmer.

Stumfilmen Raja Harischandra (1913), som ble filmet i svart-hvitt og regissert av pioneren D. G. Phalke, regnes som den første filmen i Bollywoods historie. Den første fargefilmen var Kisan Kanya (1937). I 1926 ble Fatima Begum Bollywoods første kvinnelige filmregissør med Bulbul-e-Paristan.

Mens produksjonen tidligere ble dyrket utelukkende i India og i indiske utvandrermiljøer, har enkelte filmer med tiden fått et bredere gjennomslag og dannet en trend. Det produseres anslagsvis over tusen filmer i Bollywood hvert år. Den indiske filmindustrien er svært populær, og i 2016 ble det solgt 2,2 milliarder kinobilletter i India.

Sjangre i Bollywood

Bollywood er ikke egentlig en egen sjanger. Flere indiske språk har sin egen filmindustri, og det eneste som er felles for all Bollywood-film, er at språket som snakkes, er hindi. Den vanligste sjangeren innen Bollywood, som også har hatt størst internasjonal suksess, kalles masala.

En typisk masala er en musikal, ofte innspilt i naturskjønne omgivelser og som en blanding av komedie, drama, action og romantikk. Det finnes et langt større mangfold innad i industrien enn det som typisk markedsføres mot et vestlig kinopublikum i USA og Europa, med visuelt fargerike filmer med dramatisk handling som domineres av sang og dans.

Bollywood i Norge

I Oslo har entusiaster sørget for jevnlige visninger under navnet Cinema Bollywood. I tillegg ble Bollywood Festival etablert i 2003, og den årlige filmfestivalen har blitt Norges største i sitt slag.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg