Motorola er et varemerke for data- og telekommunikasjonsutstyr som produseres av selskapene Motorola Mobility, et selskap med virksomhet innen produksjon og utvikling av smarttelefoner og nettbrett basert på operativsystemet Android og Motorola Solutions, et selskap som leverer større digitale løsninger for offentlige virksomheter og selskaper.

Faktaboks

Uttale
mˈoutəroulə

Begge selskapene ble opprettet i 2011, året Motorola, Inc., et amerikansk elektronikkselskap grunnlagt i 1928 i Illinois, ble splittet opp.

Historikk

Det tidligere selskapet Motorola, Inc. ble grunnlagt i 1928 av brødrene Paul og Joseph Galvin under navnet Galvin Manufacturing. Selskapet produserte i begynnelsen batterieliminatorer for radioer, og fra 1930 bilradioer under varemerket Motorola.

Selskapet konstruerte på 1940-tallet den første walkie talkien, et bærbart toveis radiosett, for den amerikanske hæren, før selskapet i 1947 endret navn til Motorola, Inc. Etter andre verdenskrig startet selskapet å produsere TV-apparater, fra midten av 1950-årene halvledere, og fra 1970-årene mikroprosessorer, før selskapet i 1973 introduserte prototypen på verdens første mobiltelefon som var til salgs fra 1983. Selskapet planla på midten av 1980-årene Iridium, et satellittbasert kommunikasjonssystem, før de i 1987 la ned produksjonen av bilradioer. Satellitten ble skutt opp i 1997.

Selskapet utviklet seg gradvis til en av verdens største leverandører av mobiltelefoner og utstyr til disse. Selskapet var også lenge en ledende leverandør av halvledere og mikroprosessorer, blant annet til Apples PowerPC og Macintosh-maskiner. Motorola, Inc. var også tidlig ute med datasystemer for biler.

I siste halvdel av 1990-årene ble antall ansatte redusert betydelig som følge av sterkere konkurranse på mobilmarkedet. På 2000-tallet startet selskapet med oppsplittingen av sine virksomheter, og i 2004 ble selskapets produksjon av mikroprosessorer skilt ut i selskapet Freescale Semiconductor, senere kjent som NXP Semiconductors.

I januar 2011 ble virksomheten splittet i to selskaper, Motorola Solutions og Motorola Mobility. Begge selskapene har i senere tid produsert og solgt produkter under merkenavnet Motorola. Eierstrukturen for Motorola Mobility har siden variert, og var i perioden 2012 til 2014 eid av Google. Selskapet er fra 2014 underlagt Lenovo, et multinasjonalt kinesisk teknologiselskap.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg