Motorola

Artikkelstart

Motorola er en merkevare for data- og telekommunikasjonsutstyr fra selskapene Motorola Mobility (smarttelefoner, nettbrett, med mer) og Motorola Solutions (større løsninger for offentlige virksomheter og selskaper).

Faktaboks

Uttale
mˈoutəroulə

Begge selskapene ble opprettet i 2011 etter en oppsplitting av elektronikkselskapet Motorola inc., som ble grunnlagt i Illinois i 1928.

Historie

Motorola ble grunnlagt i 1928 av Paul Galvin og hans bror Joseph under navnet Galvin Manufacturing og laget batterieliminatorer for radioer. Fra 1930 laget selskapet dessuten bilradioer (til 1987) under varemerket Motorola, som i 1947 også ble firmanavnet.

Selskapet konstruerte i 1940-årene det første bærbare toveis radiosettet (walkie talkie) for den amerikanske hæren. Etter andre verdenskrig startet produksjon av TV-apparater. Midt i 1950-årene begynte Motorola å lage halvledere, fra 1970-årene også mikroprosessorer, og i 1973 kom prototypen på verdens første mobiltelefon, i salg fra 1983. Selskapet planla fra midten av 1980-årene det satellittbaserte kommunikasjonssystemet Iridium.

Selskapet utviklet seg gradvis til en av verdens største leverandører av mobiltelefoner og utstyr til disse. Selskapet var også lenge en ledende leverandør av halvledere og mikroprosessorer, blant annet til Apples PowerPC og Macintosh-maskiner. Motorola var også tidlig ute med datasystemer for biler.

I siste halvdel av 1990-årene sank antall ansatte betydelig etter sterkere konkurranse på mobilmarkedet. En oppsplitting av selskapet begynte på 2000-tallet. Produksjonen av mikroprosessorer ble skilt ut i Freescale Semiconductor i 2004. I januar 2011 virksomheten splittet i to selskaper: Motorola Solutions og Motorola Mobility Begge selskap har beholdt merkenavnet Motorola for en del av sine produkter. Eierstrukturen for Motorola Mobility har skiftet en del, men selskapet eies per 2020 av det kinesiske selskapet Lenovo.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg