Iridium

Den første prototypen på en Iridium-satellitt. Den er utstilt ved National Air and Space Museum i Washington, D.C. i USA.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Iridium er et amerikansk, satellittbasert kommunikasjonssystem for telefoni og dataoverføring til og fra områder der andre former for kommunikasjon ikke er tilgjengelig.

Faktaboks

Uttale
irˈidium

Første generasjon av systemet bestod opprinnelig av 66 satellitter, pluss 12 reserver, i seks polare plan. Satellittene hadde en oppskytningsvekt på 641 kilogram, og banehøyden er cirka 780 kilometer. Innfasingen av andre generasjons satellitter startet i 2017, og alle første generasjonssatellitter ble skrudd av i februar 2019. På slutten manglet første generasjon en satellitt, noe som førte til noen tilfeller av dekningsbortfall hver dag.

Andre generasjon blir kalt Iridium NEXT. Denne konstellasjonen består også av 66 satellitter, ni reservesatellitter i bane og seks reserver på bakken.

Tjenester og virkemåte

I tillegg til tradisjonelle telefonitjenester og lav-rate dataoverføring (inntil 2,4 kbps, kilobits per sekund) i første generasjon, kan Iridium nå levere et videre spekter av tjenester. Dette inkluderer maskin-til-maskin meldingstjenester (SBD) og ulike datatjenester for maritime og landbaserte kunder, samt luftfart.

Avhengig av hvilket utstyr brukeren har – terminaler og antenner – kan Iridium levere ulike tjenestetyper med datarater fra 22 kbps opp til 704 kbps. Systemet har blitt faset inn gjennom 2019 og 2020, og hastighetene har økt stegvis. En 1408 kbps-tjeneste er støttet av nettverket, men ikke satt i drift per november 2020. Radiolinken mellom brukeren og satellittene går over L-bånd. Krysslink mellom satellitter og mellom satellitt og bakkestasjon går over Ka-bånd.

Hver satellitt er hele tiden krysskoblet til fire andre satellitter, to i samme baneplan (nabo foran og bak) samt to i et nærliggende plan. På den måten kan en bruker kobles til en bakkestasjon gjennom en eller flere satellitter. Konstellasjonen sikrer at ethvert område av jordoverflaten til enhver tid er dekket av minst én satellitt.

Historie

Systemet ble planlagt av Motorola Inc. i midten av 1980-årene, og oppskytningen av satellittene for Iridium LLC begynte i mai 1997. Etter en investering på omkring fem milliarder dollar førte høye operasjonskostnader og dyre brukerpriser til at selskapet gikk konkurs. En stund var det fare for at satellittene måtte tas ned destruktivt. I desember 2000 opprettet imidlertid en gruppe investorer under ledelse av Dan Colussy selskapet Iridium Satellite LLC, som overtok systemet med bakkeutstyr for 25 millioner dollar. Operasjon for det amerikanske forsvaret ble startet opp i slutten av 2000, kommersielle tjenester over et vidt spekter 28. mars 2001.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg