Iridium

Den første prototypen på en Iridium-satellitt. Den er utstilt ved National Air and Space Museum i Washington, D.C. i USA.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Iridium er et amerikansk, satellittbasert kommunikasjonssystem for telefoni og dataoverføring fra/til utkantområder der andre former for kommunikasjon ikke er tilgjengelig.

Faktaboks

uttale:
irˈidium

Systemets består av 66 satellitter, pluss 12 reserver, i seks polare plan. Satellittene hadde en oppskytningsvekt på 641 kg, og banehøyden er ca. 780 km. Hver satellitt er hele tiden krysskoblet til fire andre satellitter, to i samme baneplan samt to i et nærliggende plan, og konstellasjonen sikrer at ethvert område av jordoverflaten til enhver tid er dekket av minst én satellitt.

Systemet ble planlagt av Motorola Inc. i midten av 1980-årene, og oppskytningen av satellittene for Iridium LLC begynte i mai 1997. Etter en investering på omkring 5 milliarder dollar førte høye operasjonskostnader og dyre brukerpriser til at selskapet gikk konkurs. En stund var det fare for at satellittene måtte tas ned destruktivt. I desember 2000 opprettet imidlertid en gruppe investorer under ledelse av Dan Colussy selskapet Iridium Satellite LLC, som overtok systemet med bakkeutstyr for 25 millioner dollar. Operasjon for det amerikanske forsvaret ble startet opp i slutten av 2000, kommersielle tjenester over et vidt spekter 28. mars 2001.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg