Mossevassdraget

Artikkelstart

Mossevassdraget er et vassdrag i Oslo og Viken fylker med munning i Mossesundet i Oslofjorden og utspring i Rundvann og Smalvann i Oslo Østmark (henholdsvis 242 og 247 meter over havet). Total lengde på vassdraget er 82 kilometer; nedbørfeltet er 690 kvadratkilometer.

Hovedløpet i Mossevassdraget danner i den øvre delen mange vann, for eksempel:

  • Sværsvann (134 meter over havet) på grensen mellom Oslo og Nordre Follo
  • Langen (1,5 kvadratkilometer, 125 meter over havet) i Nordre Follo og Enebakk kommuner
  • Våg (Vågvannet, 0,9 kvadratkilometer, 125 meter over havet) i Enebakk
  • Mjær (1,7 kvadratkilometer, 110 meter over havet) i Enebakk og Indre Østfold kommuner

I øvre del har vassdraget en rekke tilløp fra Østmarka og Sørmarka i Oslo, Nordre Follo og Enebakk kommuner. Viktigste av disse er Ålielva fra Bindingsvannet som ligger på grensen mellom Nordre Follo og Enebakk og har øverste kilde i Skålsjøen lengst sør i Lørenskog. Både hovedløpet fra Sværsvann og Ålielva munner begge ut i Trangentjern (127 meter over havet) på Siggerud i Nordre Follo. Avløpet herfra, Bruelva, renner kort vei til Langen som henger sammen med Våg og har en samlet lengde på rundt 13 kilometer. Fra Våg renner kort elv til Mjær.

Fra Mjær renner Hobølelva gjennom Indre Østfold og Våler kommuner til Vansjø (36 kvadratkilometer, regulert høyde 25,5-22,6 meter over havet). Litt sørvest for Hobøl kirke tar den opp Kråkstadelva (Haugselva) fra områdene sør for morenen gjennom Ski tettsted.

Vansjø er demt opp av Raet i sør, og avløpet fra sjøen, Mosseelva, tvinges derfor vestover der det danner fosser og stryk ned til Mossesundet; denne delen av vassdraget ligger i Moss kommune. Disse fossene gav det første støtet til industrialiseringen i Moss. De er utbygd i Mossefossen kraftstasjon (3,1 MW). Vannføringen skifter sterkt med årstidene. Tidligere var skadeflom i Vansjø vanlig; utsprengninger i avløpet har redusert disse.

Navn

Navnet er opprinnelig Mors, av mer-, 'dele, splitte'; trolig fordi nedre delen, særlig Vansjø, er sterkt forgrenet. Navnet har samme opprinnelse som Mjær.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg