Mossevassdraget, parti fra Bruelva
Parti fra Bruelva, Mossevassdragets hovedløp mellom Tangentjern og Langen (henholdsvis 128 og 126 meter over havet), like sør for tettstedet Siggerud i Nordre Follo. På denne strekningen munner Ålielva fra øst ut; denne kommer fra de søndre delene av Oslo Østmark i kommunene Nordre Follo og Enebakk.
Mossevassdraget, parti fra Bruelva
Av .
Hobølelva
Hobølelvas midtparti
Av /NVE.

Mossevassdraget er et vassdrag i Oslo, Akershus og Østfold fylker med utspring i Rundvann og Smalvann i Oslo Østmark (henholdsvis 242 og 247 meter over havet) og munning i Mossesundet i Oslofjorden. Største lengde på vassdraget er 82 kilometer og samlet nedbørfelt er 690 kvadratkilometer.

Den øvre delen av hovedløpet i Mossevassdraget danner mange vann, regnet fra nord for eksempel:

  • Sværsvann (0,48 kvadratkilometer, 134 meter over havet) på grensen mellom Oslo og Nordre Follo kommuner
  • Langen (1,5 kvadratkilometer, 125 meter over havet) i Nordre Follo og Enebakk kommuner
  • Våg (Vågvannet; 0,9 kvadratkilometer, 125 meter over havet) i Enebakk kommune
  • Mjær (1,7 kvadratkilometer, 110 meter over havet) i Enebakk og Indre Østfold kommuner

Tilløp

I øvre del har vassdraget en rekke tilløp fra Østmarka og Sørmarka i Oslo, Nordre Follo, Enebakk og Lørenskog kommuner. Det viktigste av disse er Ålielva fra Bindingsvannet (172 meter over havet) på grensen mellom Nordre Follo og Enebakk; denne kommer fra Skålsjøen (256 meter over havet) som ligger lengst sør i Lørenskog. Både hovedløpet fra Sværsvann og Ålielva munner begge ut i Tangentjern (127 meter over havet) ved tettstedet Siggerud i Nordre Follo. Avløpet herfra, Bruelven, renner kort vei til sjøen Langen, som henger sammen med Høltjernet og Våg i sør og har en samlet lengde på rundt 13 kilometer. Fra Våg renner den rundt én kilometer lange Tangenelva til Mjær.

Fra Mjær renner Hobølelva gjennom Indre Østfold og Våler kommuner til Vansjø (36 kvadratkilometer, regulert høyde 25,5–22,6 meter over havet). Litt sørvest for Hobøl kirke tar Hobølelva opp Kråkstadelva (Haugselva) fra områdene på sørsiden av morenen gjennom Ski tettsted.

Et annet viktig tilløp til Vansjø er Sæbyelva som under navnet Neselva munner ut i Rosefjorden, Vansjøs nordøstre arm. Sæbyelvas nedbørfelt omfatter det aller meste av Svinndal sogn som utgjør den østre delen av Våler kommune. Elva gjennomløper Sæbyvannet (47 meter over havet) og heter ovenfor dette Svinna.

Vansjø er demt opp av Raet i sør, og avløpet fra sjøen, Mosseelva, tvinges derfor vestover der den danner fosser og stryk ned til Mossesundet; denne delen av vassdraget ligger i Moss kommune. Disse fossene gav det første støtet til industrialiseringen i Moss. Vannføringen skifter sterkt med årstidene. Tidligere var skadeflom i Vansjø vanlig; utsprengninger i avløpet har redusert disse.

Mossevassdraget er per 2023 utbygd med to kraftverk; Mossefossen i Moss kommune og Skjelfoss i Indre Østfold kommune, med i alt 3,4 MW (megawatt) i maskininstallasjon og 12,7 GWh (gigawattimer) i midlere årsproduksjon, det aller meste av dette i Mossefossen.

Navn

Mossevassdraget

Mossevassdraget. Parti fra sjøen Sølvdobla, vel to kilometer sør for Smalvannsmosen som regnes som vassdragets øverste kilde. Bekker fra Smalvann, likeledes Rundvann og Trollvann løper sammen og danner Sølvdoblabekken, som munner ut i nordenden Sølvdobla, og fortsetter sørover under samme navn. Utløpet fra sjøen skimtes i bakgrunnen til høyre på bildet.

Mossevassdraget
Av .

Navnet er opprinnelig Mors, av mer-, 'dele, splitte'; trolig fordi nedre delen, særlig Vansjø, er sterkt forgrenet. Navnet har samme opprinnelse som Mjær.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg