Mossevassdraget, vassdrag i ØstfoldAkershus og Oslo med munning i Mossesundet i Oslofjorden og utspring i Rundvann og Smalvann i Oslo Østmark (henholdsvis 242 og 247 moh.). Total lengde 82 km, nedbørfelt 690 km2.

Hovedløpet i Mossevassdraget danner i den øvre delen mange vann, f.eks. Sværsvann (134 moh.), Langen (1,5 km2, 125 moh.), Vågvann (0,9 km2, 125 moh.) og Mjær (1,7 km2, 110 moh.), og får på denne strekningen en rekke tilløp, særlig fra Østmarka i Oslo, Ski og Enebakk. Viktigste av disse er Ålielva som har øverste kilde i Skålsjøen lengst sør i Lørenskog og gjennomløper flere vann, blant annet Bindingsvannene på grensen mellom Ski og Enebakk, og munner ut i hovedløpet, her kalt Bruelva, på Siggerud i Ski.

Fra Mjær renner Hobølelva til Vansjø (36 km2, regulert høyde 25,5-22,6 moh.). Vest for Hobøl kirke tar den opp Kråkstadelva (Haugselva) fra områdene sør for morenen gjennom Ski tettsted. 

Vansjø er demt opp av Raet i sør, og avløpet fra sjøen, Mosseelva, tvinges derfor vestover der det danner fosser og stryk ned til Mossesundet. Disse fossene gav det første støtet til industrialiseringen i Moss. De er utbygd i Mossefossen kraftstasjon (3,1 MW). Vannføringen skifter sterkt med årstidene. Tidligere var skadeflom i Vansjø vanlig; utsprengninger i avløpet har redusert disse.

Navnet er oppr. Mors, av mer-, 'dele, splitte'; trolig fordi nedre delen, særlig Vansjø, er sterkt forgrenet. Jf. Mjær.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.