Čechy

Čechy, erdet vestligste landskapet i Tsjekkia. Det omfatter to tredeler av landet. Čechy var kronland i Habsburg-monarkiet inntil dets oppløsning i 1918–1919. Den største byen i Čechy er hovedstaden Praha.

Faktaboks

Uttale
tʃˈexi
Også kjent som
tysk Böhmen
engelsk Bohemia

Natur

Čechy består av et sentralt lavland, omgitt av åser og fjell; Šumava i sørvest, Krušne Hory i nordvest og Krkonoše i nordøst. Bare i sørøst er det lavere åser og hauger. Åsryggen som danner grensen til Morava, markerer vannskillet mot Donaus nedbørsområde. Praktisk talt hele Čechy hører til Elbens nedbørsområde. Vannskillet mot Donaus bielver følger den historiske grensen mot Moravamot sørøst.

Geologisk er det meste av landskapet et nedtært krystallinsk skjold fra den hercynske fjellkjedefoldingen for cirka 300 millioner år siden, delvis dekket av kalkstein og sandstein fra yngre perioder, særlig kritt. I forbindelse med den alpine fjellkjedefoldingen for cirka 50 millioner år siden sør for Čechy, ble randfjellene hevet langs bruddlinjer, og man fikk vulkaner i forbindelse med disse forkastningene.

Flere varme kilder markerer ennå bruddlinjene, herunder i Karlovy Vary og Mariánské Lázně. Hele området tilhører Elbens vassdrag. Tilløp er Vltava (Moldau) fra sørvest, Ohře fra vest, langs foten av Krušne Hory. Elben går i en trang dal gjennom fjellene inn i Sachsen.

Plante- og dyreliv

Čechy har et variert plante- og dyreliv fordi arter fra Middelhavet møtes med kontinentale arter, og det er veksling fra steppelignende vegetasjon ved Elben til alpin vegetasjon i fjellene rundt. 30 prosent av landarealet er dekket av skog, alt overveiende barskog.

Næringsliv

Det dyrkes bygg, sukkerbeter, poteter, lin, humle med mer. I nordvest er det stor fruktavl, også av aprikoser og ferskener. Steinkull og brunkull brytes flere steder. Jernmalm, kaolin og grafitt finnes også, foruten mindre forekomster av en rekke andre mineraler.

Forekomstene av uran ved Jáchymov hører til de viktigste i Europa. Tungindustri basert på mineraltilgangen finnes særlig langs sørhellingen av Krušne Hory og i Praha–Plzeň-området. Viktig er fremstillingen av glass, porselen, tekstilvarer, musikkinstrumenter, leketøy og øl.

Det nordvestlige delen er kjent for sine badesteder (Karlovy Vary, Mariánské Lázně med flere), som i sin tid hadde stor søkning.

Samferdsel

Det finnes et tett jernbanenett, og både Elben og Vltava er farbare i størstedelen av sin lengde.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg