Čechy, ty. Böhmen, eng. og latin Bohemia, det vestligste landskap i Tsjekkia. Omfatter to tredeler av landet. Kronland i Habsburg-monarkiet inntil dets oppløsning i 1918-1919. Hovedstad og største by er Praha.

Čechy består av et sentralt lavland, omgitt av åser og fjell. Åsryggen som danner grensen til Morava, markerer vannskillet mot Donaus nedbørsområde. Praktisk talt hele Čechy hører til Elbens (Labes) nedbørsområde. Vannskillet mot Donaus bielver følger den historiske grensen mot Morava, ty. Mähren, mot sørøst.

Čechy har et variert plante- og dyreliv fordi arter fra Middelhavet møtes med kontinentale arter, og en har veksling fra steppelignende vegetasjon ved Elben (Labe) til alpin vegetasjon i fjellene rundt. 30 prosent av landarealet er dekket av skog, alt overveiende barskog.

Det dyrkes bygg, sukkerbeter, poteter, lin, humle m.m. I nordvest stor fruktavl, også av aprikoser og ferskener. Steinkull og brunkull brytes flere steder, jernmalm, kaolin og grafitt finnes også, foruten mindre forekomster av en rekke andre mineraler. Uranbekertsforekomstene ved Jáchymov (Joachimstal) hører til de viktigste i Europa. Tungindustri basert på mineraltilgangen finnes særlig langs sørhellingen av Krušne Hory og i Praha–Plzeň-området. Viktig er fremstillingen av glass, porselen, tekstilvarer, musikkinstrumenter, leketøy og øl. Det nordvestlige delen er kjent for sine badesteder (Karlovy Vary, Mariánské Lázně m.fl.), som i sin tid hadde stor søkning.

Det finnes et tett jernbanenett, og både Elben (Labe) og Vltava (ty. Moldau) er farbare i størstedelen av sin lengde.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.