Tsjekkia, Bøhmen

Čechy (Bøhmen) er det vestligste av Tsjekkias to hovedlandskap, og er omgitt av høye, bratte fjell, Šumava (Böhmerwald) i sørvest, Krušne Hory (Erzgebirge) i nordvest, Krkonoše (Riesengebirge) i nordøst. Bare i sørøst er det lavere åser, som danner vannskille og grense mot Morava (Mähren). Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Tsjekkia er et åpent sletteland, omgitt av høye, bratte fjell, Šumava (Böhmerwald) i sørvest, Krušné Hory (Erzgebirge) i nordvest og Sudetene i nordøst. Bare i sørøst er det lavere åser og hauger som danner vannskille og grense mot Morava. 34,6 prosent av Tsjekkias landareal er dekket av skog (2019).

Landets lengste elv er Vltava. Den har en lengde på 440 kilometer og nedbørfeltet er på 28 000 kvadratkilometer. Elven springer ut i Böhmerwald i Bayern (Tyskland) og renner nordover gjennom Tsjekkia, gjennom byene Český Krumlov, Český Krumlov og Praha. Den flyter sammen med Elben ved byen Mělník, ikke langt fra grensen til Sachsen (Tyskland).

Det tsjekkiske massiv hører til den hercynske fjellkjedefoldningen, som skjedde i karbon. Berggrunnen består av grunnfjell og yngre bergarter som gneis, glimmerskifer og fyllitt, dessuten felter av eruptive bergarter, særlig granitt. Fjellkjedefoldningen skjedde samtidig med Alpenes foldning. Senere er fjellene erodert ned, og deretter dekket av marine sedimenter, avsatt i de periodene da hav skyllet over kontinentet. Vulkansk aktivitet i tertiær løftet randfjellene opp langs parallelle bruddlinjer, og basaltlag ble liggende langs fjellrøttene. Mineraler som sølv, bly og tinn ble dannet i denne perioden og ga navnet til Krušné Hory, «Malmfjellene».

Sørvest fra området ved Praha strekker det seg et belte med svakt foldede, fossilførende sedimenter, som kan dateres til perioden kambrium-devon. Over store strekninger i nord er de eldre bergartene dekket av flattliggende krittlag. Berggrunnen er gjennomsatt av sprekker og forkastninger.

De moraviske fjellområdene (Bílé Karpaty, Javorníky og Beskydy) ved grensen mot Slovakia er en del av Vestkarpatene, tilhører den alpine fjellkjedefoldningen, og er bygd opp av sterkt foldede mesozoiske og tertiære sedimenter. De tsjekkiske grensefjellene når opp i 1200–1600 meter over havet. Landets høyeste fjell er Sněžka i Krkonoše (Riesengebirge) med 1602 meter over havet, men storparten av Čechy (Böhmen) ligger mellom 200–600 meter over havet. Hele landsdelen har avløp til Elben, som opptar Vltava (Moldau) fra sør og Ohře (Eger) fra vest, bryter gjennom Krušné Hory (Erzgebirge) i en trang kløft nedenfor Děčín (Tetschen) og renner inn i Tyskland og Nordsjøen.

Morava (Mähren) dreneres hovedsakelig av elven Morava og dens bielv Dyje. Morava har avløp til Donau og Svartehavet. Landskapet Slezsko (Schlesien) dreneres derimot av Oder, som renner gjennom den Mähriske port inn i polsk Śląsk (Schlesien) og Østersjøen.

Tsjekkia har én millionby: hovedstaden Praha med 1 318 000 innbyggere (2023). Storbyområdet har 2,7 millioner innbyggere (2022). Fire tsjekkiske byer har mellom 100 000 og 400 000 innbyggere, og 122 byer mellom 10 000 og 100 000 innbyggere (2022). 74,6 prosent av landets befolkning bor i urbane strøk (2023).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg