Mo i Rana lufthavn, Steinbekkhaugen

Av .
Lisens: Udefinert

Mo i Rana lufthavn, Steinbekkhaugen, planlagt og vedtatt ny regional lufthavn for Helgeland. Den nye lufthavnen skal erstatte dagens Mo i Rana lufthavn, Røssvoll.

Faktaboks

Også kjent som

Polarsirkelen lufthavn

Hauan

Planer og vedtak

Av .
Lisens: Udefinert

Siden tidlig på 2000-tallet har det pågått en prosess for å bygge ut en ny lufthavn på Helgeland, der mulighetene for å kunne ta imot større fly har vært et fokusområde.

De største bedriftene i åtte kommuner på Nord-Helgeland har siden 2006/2007 samarbeidet for å få dette til, gjennom prosjektet Polarsirkelen Lufthavnutvikling.

Både kommuner og fylkeskommune har anbefalt forslaget, og regjeringen Solberg fremmet i sitt utkast til Nasjonal Transportplan 2018–2029 et forslag om å sette av 1,47 milliarder kroner til byggingen. Stortinget vedtok Nasjonal Transportplan, og dermed også utbyggingen av flyplassen, 19. juni 2017.

Statsminister Erna Solberg foretok det symbolske første spadestikket til den nye lufthavnen i august 2017.

Polarsirkelen lufthavnutvikling AS og Rana kommune fikk vinteren 2019 aksept fra samferdselsminister Jon Georg Dale for å kunne iverksette anbud for byggestart. Investeringene skjer ved lokal forskuttering, siden de statlige midlene ikke kommer før i annen planperiode av Nasjonal Transportplan, etter 2024.

Lufthavnen var forespeilet å bli bygget av private aktører, men som følge av utfordringer i statsstøtteregelverket valgte Regjeringen i mars 2020 å gi utbyggingsoppdraget til Avinor AS.

Ved overlevering av oppdraget, varslet Avinor AS at de må bruke minimum et år på kvalitetssikring av prosjektplanene, spesielt siden mye er gjort helt tilbake til 2015. Det vil bety at planlagt byggestart våren 2020 ikke lenger er realistisk, men forskyves tilsvarende.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg