Pierre

Pierre er hovedstad i delstaten South Dakota i USA, og har 13 974 innbyggere (U.S. Census, 2017). Byen ligger på høyder ved østbredden av elven Missouri og i delstatens geografiske sentrum, og er den nest minste delstatshovedstad i USA. Byen har navn etter pelshandleren Pierre Choteau jr. (1789–1865).

Faktaboks

Uttale
pjɛr

Næringsveier og kultur

De fleste arbeider i servicesektoren. Pierre er et regionalt handelssenter i et jordbruksdistrikt (tamdyrhold og dyrking av blant annet kornsorter og mais). Turisme ved Oahe-dammen sysselsetter også mange.

Attraksjoner er blant annet Lake Oahe 8 kilometer nord for byen, South Dakota Discovery Center & Aquarium, South Dakota National Guard Museum og Fort Pierre på vestbredden av Missouri River.

Historie

Pierre ble grunnlagt i 1880 som vestlig endestasjon på Chicago and North Western Railway. Byen vokste frem som omlastingsstasjon for gruveindustri og som et handelssenter for et stort omland.

Pierre ble hovedstad i South Dakota ved delstatens opprettelse i 1889. Capitol-bygningen ble innviet i 1910. Lake Oahe, USAs fjerde største kunstig anlagte vannreservoar, ble påbegynt i 1948 og innviet i 1962.

Befolkning

Innbyggertallet har vært svakt stigende etter 1970 bortsett fra en beskjeden nedgang mellom 2000 og 2010.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg