Milorad Dodik er en bosnisk politiker og president i Republika Srpska, den serbiske politiske enheten innen Bosnia-Hercegovina. Dodik var statsminister i Republika Srpska i perioden 2006-2010 og har vært president siden 15. november 2010. Han ble gjenvalgt i 2014. Dodik har en karismatisk, men omstridt lederstil og regnes som den «sterke mann» i Republika Srpska. Han har vært formann for Alliansen av uavhengige sosialdemokrater, SNSD, siden starten i 2002. Dodik har utdannelse fra Fakultet for statsvitenskap ved Universitetet i Beograd.

Dodik har bakgrunn fra lokalpolitikken på 1980-tallet i hjembyen Laktaši i den bosniske delrepublikken i Jugoslavia. Ved det første flerpartivalget i Bosnia-Hercegovina i 1990 ble han innvalgt i nasjonalforsamlingen for det liberale partiet Forbundet for reformkrefter.  Under Bosnia-krigen 1992-95 satt han i nasjonalforsamlingen i Republika Srpska, som da var en utbryterrepublikk i Bosnia-Hercegovina. Sammen med andre uavhengige representanter utgjorde han opposisjonen mot det styrende Serbiske demokratiske parti (SDS), som ble ledet av Radovan Karadžić. Dodik ledet samlingen av opposisjonen i det som i 2002 ble Alliansen av uavhengige sosialdemokrater, SNSD. SNSD vant valget til nasjonalforsamlingen i Republika Srpska i 2006 og tok over regjeringsmakten fra det ultra-nasjonalistiske SDS.

Under Dodiks ledelse har SNSD utviklet seg i stadig mer separatistisk og nasjonalistisk retning, noe som gjorde at de ble stengt ute fra den sosialdemokratiske Sosialistinternasjonalen i 2012. Politisk kombinerer Dodik en avvisning av voldsbruk med fast forsvar av det serbiske selvstyret innenfor Bosnia-Hercegovina, slik Dayton-avtalen legger opp til.

 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.