Faktaboks

Milorad Dodik
Uttale

m'ilorad d'odik

Født
12. mars 1959, Laktaši
Milorad Dodik
Milorad Dodik er formann for det serbisk-bosniske partiet Alliansen av uavhengige sosialdemokrater (SNSD) og president i Republika Srpska.

Milorad Dodik er en bosnisk politiker som i tre perioder mellom november 2010 og november 2018 var president i Republika Srpska, den serbiske politiske enheten innen Bosnia-Hercegovina, der han i periodene 1998–2001 og 2006–2010 var statsminister.

Ved valget i oktober 2018 ble han med 53,9 prosent av stemmene valgt til den serbiske befolkningsgruppens representant i Bosnia-Hercegovinas roterende presidentskap. Ved det samme valget ble Dodiks partifelle Željka Cvijanović valgt til hans etterfølger som president for Republika Srpska.

Dodik har en karismatisk, men omstridt lederstil og regnes som den «sterke mann» i Republika Srpska. Han har vært formann for Alliansen av uavhengige sosialdemokrater (SNSD) siden starten i 1996.

Politisk kombinerer Dodik en avvisning av voldsbruk med fast forsvar av det serbiske selvstyret innenfor Bosnia-Hercegovina, slik Dayton-avtalen legger opp til. Han argumenterer også for at Republika Srpska kan gå ut av Bosnia-Hercegovina, enten ved løsrivelse og opprettelse av en egen stat eller ved å gå inn i Serbia. I 2021 erklærte Dodik at Republika Srpska ville trekke seg fra Bosnia-Hercegovinas felles forsvar, rettsvesen, skattevesen og anti-korrupsjonsinstitusjoner, noe som i praksis betyr løsrivelse og opprettelse av en egen stat.

Dodik har hyppige møter med Russlands president Vladimir Putin. Ungarns statsminister, Viktor Orbán, markerer ofte støtte til Dodik, blant annet ved å yte Republika Srpska kreditt. Dodik uttrykker tydelig støtte til Israel i den israelsk-palestinske konflikten, og har et nært forhold til Israels statsminister Benjamin Netanyahu.

Bakgrunn

Dodik er utdannet statsviter ved Universitetet i Beograd, og har bakgrunn fra lokalpolitikken på 1980-tallet i hjembyen Laktaši i den bosniske delrepublikken i Jugoslavia. Ved det første flerpartivalget i Bosnia-Hercegovina i 1990 ble han innvalgt i nasjonalforsamlingen for det liberale partiet Forbundet for reformkrefter.

Dannelse av SNSD

Under Bosnia-krigen fra 1992 til 1995 satt han i nasjonalforsamlingen i Republika Srpska, som da var en utbryterrepublikk i Bosnia-Hercegovina. Sammen med andre uavhengige representanter utgjorde han opposisjonen mot det styrende Serbiske demokratiske parti (SDS), som ble ledet av Radovan Karadžić. Dodik ledet samlingen av opposisjonen i det som i 2002 ble SNSD. SNSD vant valget til nasjonalforsamlingen i Republika Srpska i 2006 og tok over regjeringsmakten fra det ytterliggående serbisk-nasjonalistiske SDS.

SNSDs utvikling under Dodik

Opprinnelig var SNSD et moderat alternativ til de ultra-nasjonalistiske kreftene i Republika Srpska. Under Dodiks ledelse har SNSD utviklet seg i stadig mer separatistisk og nasjonalistisk retning, noe som gjorde at de ble stengt ute fra den sosialdemokratiske Sosialistinternasjonalen i 2012.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg