Milorad Dodik er en bosnisk politiker og president i Republika Srpska, den serbiske politiske enheten innen Bosnia-Hercegovina. Dodik var statsminister i Republika Srpska i perioden 2006-2010 og har vært president siden 15. november 2010. Han ble gjenvalgt i 2014. Dodik har en karismatisk, men omstridt lederstil og regnes som den «sterke mann» i Republika Srpska. Han har vært formann for Alliansen av uavhengige sosialdemokrater, SNSD, siden starten i 2002. Dodik har utdannelse fra Fakultet for statsvitenskap ved Universitetet i Beograd.

Dodik har bakgrunn fra lokalpolitikken på 1980-tallet i hjembyen Laktaši i den bosniske delrepublikken i Jugoslavia. Ved det første flerpartivalget i Bosnia-Hercegovina i 1990 ble han innvalgt i nasjonalforsamlingen for det liberale partiet Forbundet for reformkrefter.  Under Bosnia-krigen 1992-95 satt han i nasjonalforsamlingen i Republika Srpska, som da var en utbryterrepublikk i Bosnia-Hercegovina. Sammen med andre uavhengige representanter utgjorde han opposisjonen mot det styrende Serbiske demokratiske parti (SDS), som ble ledet av Radovan Karadžić. Dodik ledet samlingen av opposisjonen i det som i 2002 ble Alliansen av uavhengige sosialdemokrater, SNSD. SNSD vant valget til nasjonalforsamlingen i Republika Srpska i 2006 og tok over regjeringsmakten fra det ultra-nasjonalistiske SDS.

Under Dodiks ledelse har SNSD utviklet seg i stadig mer separatistisk og nasjonalistisk retning, noe som gjorde at de ble stengt ute fra den sosialdemokratiske Sosialistinternasjonalen i 2012. Politisk kombinerer Dodik en avvisning av voldsbruk med fast forsvar av det serbiske selvstyret innenfor Bosnia-Hercegovina, slik Dayton-avtalen legger opp til.

 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.