SNSD's logo.
.

Alliansen av uavhengige sosialdemokrater, SNSD, er et politisk parti i Bosnia–Hercegovina som ble etablert i 1996. Det er resultatet av samlingen av opposisjonen i Republika Srpska mot det dominerende serbiske demokratiske parti (SDS). SNSD har helt siden dannelsen vært ledet av Milorad Dodik. Partiet vant valget til nasjonalforsamlingen i Republika Srpska i 2006 og har styrt siden.

Faktaboks

Også kjent som

Савез независних социјалдемократа/Savez nezavisnih socijaldemokrata

Da SNSD vant valget til nasjonalforsamlingen i Republika Srpska i 2006 tok de over regjeringsmakten fra det ultra-nasjonalistiske SDS. SNSD har etter hvert utviklet seg i stadig mer separatistisk og nasjonalistisk retning, noe som gjorde at de ble stengt ute fra den sosialdemokratiske Sosialistinternasjonalen i 2012. Partiet selv sier det står for et fast forsvar av det serbiske selvstyret innenfor Bosnia-Hercegovina, slik Dayton-avtalen la opp til.

SNSD har tett samarbeid med Russlands største politiske parti, Forent Russland, og partilederen har hatt hyppige møter med den russiske presidenten Vladimir Putin og den ungarske statsministeren, Viktor Orbán. Partiet går inn for et nøytralt Bosnia.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg