Milo Dor

Faktaboks

Milo Dor
egentlig Milutin Doroslovac
Uttale
då:r
Født
7. mars 1923, Budapest
Død
5. desember 2005, Wien

Milo Dor var en østerriksk forfatter og oversetter. Milo Dor regnes som en mellomeuropeisk symbolskikkelse med røtter i mange land og flere kulturer. Han ble født i Budapest, var av jødisk avstamning, vokste opp både i Banat og Beograd og ble sendt til Wien som tvangsarbeider under andre verdenskrig. Etter 1945 ble han boende i Wien.

Han er særlig kjent for sine tidlige sterkt selvbiografiske romaner, hvor han beskriver en ung serbisk kommunists opplevelser under fascismen, blant annet Tote auf Urlaub (1952), Nichts als Erinnerung (1959) og Die weiße Stadt (1969). Et annet tyngdepunkt i forfatterskapet er refleksjoner over Østerrikes manglende oppgjør med nasjonalsosialismen, for eksempel i Wien. Juli 1999 (1997) og i sakprosateksten Die Leiche im Keller. Dokumente des Widerstands gegen Dr. Kurt Waldheim (1998). Die Schüsse von Sarajevo (1988) er en historisk roman hvor handlingen er lagt til de siste år av Habsburgmonarkiet.

Dor har også utgitt flere antologier fra det tidligere Jugoslavia, reiseskildringer og oversettelser til tysk av jugoslaviske forfattere. Selvbiografien Auf dem falschen Dampfer kom 1988. Han var en profilert oversetter fra serbokroatisk til tysk.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg