Faktaboks

Margarita

Isla de Margarita, Isla Margarita

Uttale
margarˈita

Fra en av Isla Margaritas mange flotte strender.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Margarita, eller Isla de Margarita, er en øy i Det karibiske hav som tilhører Venezuela. Den ligger cirka 30 kilometer utenfor fastlandet og danner sammen med noen mindre øyer delstaten Nueva Esparta. Delstaten har et areal på 1150 km2 og har 491 610 innbyggere (INE, 2011). Hovedstaden er La Asunción, men største bosetting er Porlamar.

Margarita er egentlig to øyer, kun forbundet med en lang sandtunge. Den østlige delen har noe skog og frodigere daler, den vestlige delen er tørrere og har lite vegetasjon. Det er lite nedbør, og vann fraktes i rørledning fra fastlandet. Viktige næringer er turisme, fiske og fiskeindustri, saltutvinning og håndverksindustri. Øya har siden 1970-tallet hatt status som skattefri sone.

Historie

Margarita var bebodd av waikerí-urfolk da den ble oppdaget av Kristoffer Columbus i 1498. Området ble raskt kjent for sine perler, og spanjolene etablerte et perlefiske ved den minste av de tre øyene, Cubagua, i 1515. I 1561 plyndret conquistadoren Lope de Aguirre La Asunción før han gikk til angrep på fastlandet; senere kom også franske og engelske pirater.

Margarita spilte en avgjørende rolle for hjemkomsten av Simón Bolívar fra eksilHaiti. Bolívar kom til øya i 1816, og forlot den igjen året etter. Herfra startet Bolívar en ni år lang kampanje for å frigjøre Venezuela, Colombia, Ecuador, Peru og Bolivia fra den spanske kronen. I bytte mot sin lojalitet gjorde Bolívar Margarita til en ny provins i Stor-Colombia og lovet å opprette frihandelssone der.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg