Margarete Buber-Neumann

Faktaboks

Margarete Buber-Neumann
Uttale
bˈuber-neumann
Født
20. oktober 1901, Potsdam
Død
6. november 1989, Frankfurt am Main

Artikkelstart

Margarete Buber-Neumann var en tysk forfatter som skrev flere selvbiografiske bøker om sine opplevelser i Sovjetunionens stalinistiske fangeleire og i nasjonalsosialistiske konsentrasjonsleire. Hun er også kjent for sin bok om Milena Jesenská, som var en nær venninne av Franz Kafka.

Biografi

Margrete Buber-Neumann (født som Margarete Thüring) vokste opp i Potsdam. Hun utdannet seg til pedagog i Berlin. I 1922–1929 var hun gift med Rafael Buber (1900–1990, han var sønnen til religionsfilosofen Martin Buber); senere med den kommunistiske politikeren Heinz Neumann (1902–1937).

Margrete Buber-Neumann meldte seg i 1926 inn i det tyske kommunistiske partiet KPD og bidro aktivt i partiarbeidet. I 1935 emigrerte hun til Sovjetunionen, sammen med Heinz Neumann, og var en del av det tyske eksilmiljøet i Moskva. Som mange andre, ble hun selv offer for de stalinistiske utrenskningsprosessene. Heinz Neumann ble henrettet i 1937, Margrete Buber-Neumann ble arrestert i 1938 og tilbrakte to år i en sovjetisk arbeidsleir. I 1940 ble hun, i kjølvannet av tysk-sovjetiske ikke-angrepspakten («Molotov–Ribbentrop-pakten»), utlevert til Tyskland, og ble umiddelbart sendt til konsentrasjonsleiren Ravensbrück, hvor hun var fange til andre verdenskrig var over.

Etter 1945 levde og arbeidet Margrete Buber-Neumann som forfatter i Vest-Tyskland. Hun så det som sin livsoppgave å advare mot totalitære ideologier og regimer. Hun var politisk aktiv også i etterkrigstida, først i det sosialdemokratiske partiet SPD, senere i det kristen-demokratiske CDU.

Forfatterskap

Margrete Buber-Neumann skrev en rekke selvbiografiske bøker om sine opplevelser i sovjetiske og tyske fangeleire: Fange hos Stalin og Hitler (originaltittel Als Gefangene bei Stalin und Hitler (1949), norsk oversettelse 1951), og Von Potsdam nach Moskau. Stationen eines Irrweges (1957), hvor hun på bakgrunn av sin egen historie og det hun opplevde i Sovjetunionen avskriver kommunismen som et feilgrep. Det samme gjør hun i senere selvbiografiske tekster, blant annet i Kriegsschauplätze der Weltrevolution. Ein Bericht aus der Praxis des Komintern (1967) og Freiheit, du bist wieder mein (1978).

I Ravensbrück ble hun kjent med Milena Jesenská, Franz Kafkas nære venninne. I boka Kafkas Freundin Milena (1963) minnes hun den tsjekkiske journalisten som døde i Ravensbrück i 1944 .

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg