Lilongwe

Butikker i Malawis hovedstad Lilongwe. Byenes andel av befolkningen er økende.

Lilongwe
Av .
Moské i Malawis hovedstad Lilongwe. Omkring 14 prosent av befolkningen i Malawi er muslimer.
Malawisjøen
Malawisjøen utgjør vel en femtedel av Malawis samlede areal. Fiske, turisme og handelsvirksomhet er knyttet til sjøen.
Malawisjøen
Av .

Ifølge folketellingen fra 2018 hadde Malawi 17,5 millioner innbyggere.

De største byene er Blantyre i sør, hovedstaden Lilongwe i midtregionen, og Mzuzu nord i landet. Presset på jordressursene skjerpes ved at store landarealer ikke egner seg for dyrking, mens andre områder jevnlig er utsatt for tørke og/eller flom.

Folkegrupper

Befolkningen tilhører ulike bantutalende folk. De største er chewa (6 millioner, bor hovedsakelig i midtregionen), lomwe (3,3 millioner, bor overveiende i sør), yao (2,3 millioner, konsentrert sør for Malawisjøen), tumbuka (1,6 millioner i nord) og ngoni (1,8 millioner). De har alle egne språk og kulturelle tradisjoner. Befolkningen omfatter også indere, men andelen indere har gått kraftig ned siden 1960-årene.

Språk

Engelsk og chichewa er offisielle språk. Chichewa er et bantuspråk og morsmål for vel halvparten av landets befolkning. Andre utbredte lokale bantuspråk er yao, lomwe, ngoni og tumbuka.

Religion

Nesten 80 prosent av befolkningen er kristne. Av disse er 17 prosent katolikker og 14 prosent presbyterianere, mens 46 prosent tilhører andre kristne kirkesamfunn, blant dem mange pinsevenner. Omkring 14 prosent er muslimer.

Religiøse organisasjoner gjør seg jevnlig gjeldende på landets politiske arena ved å utstede det som kalles hyrdebrev, et brev som inneholder saker som er viktige for de religiøse gruppene. Det er en utbredt oppfatning at hyrdebrevet fra Public Affairs Committee (PAC), en paraplyorganisasjon som innbefatter nesten alle de kristne og muslimske gruppene i landet, hadde en avgjørende betydning i overgangen til demokrati i 1993-1994 da det ble holdt folkeavstemning om styreform. Hyrdebrevet hevdet det var på høy tid å oppheve det diktatoriske styret til selverklært livstidspresident Kamuzu Banda. Malawiske velgere legger stor vekt på hva deres religiøse ledere mener, ofte i strid med regjeringens syn, og stemte overveldende for et demokratisk system.

Folketetthet

Tobakkshøst i Kasungu
Ung kvinne høster tobakksblad på en plantasje i Kasungu. Som i mange andre afrikanske land bærer Malawis kvinner en dobbelt arbeidsbyrde, med hyppige barnefødsler og nødvendig inntektsgivende arbeid.
Av /ILO.
Lisens: CC BY NC ND 2.0

Landet er med sine om lag 18 millioner i 2020 et av Afrikas tettest befolkede land med 186 personer per kvadratkilometer, tettest i sør med 244 personer per kvadratkilometer og 211 personer per kvadratkilometer i midtregionen, mens nordregionen hadde bare 84 personer per kvadratkilometer. Befolkningen fordeler seg med 44 prosent i sør, 43 prosent i midtregionen og 13 prosent i nord. De fleste bor på landsbygda (84 prosent), men byenes andel er økende.

Alder og befolkningsvekst

Fødselshyppigheten i Malawi er høy, og om lag halvparten av innbyggerne er under 18 år. Årlig befolkningsvekst var på 2,9 prosent i tiårsperioden mellom de to siste folketellingene. Det er et relativt høyt tall tatt i betraktning høy dødelighet, blant annet ved fødsel og i barsel.

Om lag 60 prosent av befolkningen over fem år er lese- og skrivekyndige.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg