Malawis befolkning

Typisk landsbybebyggelse. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Malawi av /NTB Scanpix ※. Gjengitt med tillatelse

Malawi er med sine 18 millioner innbyggere (anslag pr. 2017) et av Afrikas tettest befolkede land. De største befolkningskonsentrasjonene er i de sentrale og sørlige deler av landet. Om lag 80 prosent av befolkningen bor på landsbygda, men byenes andel av folketallet er økende. De største byer er Blantyre, hovedstaden Lilongwe og Mzuzu nord i landet. Presset på jordressursene skjerpes ved at store landarealer ikke egner seg ikke for oppdyrking, mens andre områder jevnlig er utsatt for tørke og/eller flom.

Alder

Fødselshyppigheten i Malawi er høy, og nær halvparten av innbyggerne er under 15 år. Årlig befolkningsvekst er på ca. 2,4 prosent, et relativt høyt tall tatt i betraktning høy dødelighet, bl.a. ved fødsel og i barsel. Imidlertid kunne landets helsedepartement i januar 2016 fremlegge tall som viste at Malawi nå har nådd WHOs standard/tusenårsmålene mht. barnedødelighet, mens man er halvveis i måloppnåelse hva gjelder barseldødelighet. Ifølge FN lever anslagsvis 15 prosent av den voksne befolkningen med hiv/aids.

Folkegrupper

Befolkningen tilhører 30 ulike bantutalende folk (cewa, nyanja, lomwe, yao, tumbuka, sena, tonga, ngoni og ngonde), som alle har sine egne språk og kulturelle tradisjoner. Disse begynte å vandre inn i området tidlig på 1400-tallet. Befolkningen omfatter også en del indere, men andelen har gått kraftig tilbake siden 1960-årene. Malawi var et av landene som tok imot flest flyktninger fra Mosambik under borgerkrigen der; de siste av disse reiste tilbake i midten av 1990-årene.

Språk

Engelsk og chichewa (chewa, maravi, nyanja) er offisielle språk. Chichewa er et bantuspråk og morsmål for vel halvparten av landets befolkning. Andre utbredte lokale bantuspråk er yao (1,3 millioner innbyggere), ngoni (650 000) og lomwe (1,8 millioner).

Religion

Nær 80 prosent av befolkningen er kristne. Av disse er om lag 36 prosent protestanter, de fleste presbyterianere, 26 prosent katolikker, mens 19 prosent tilhører lokale kirkesamfunn. Vel 14 prosent er muslimer og 4-5 prosent tilhører ulike tradisjonelle religioner.

Malawi har en av Afrikas strengeste lover mot homofili, med en strafferamme på 14 års fengsel med «hardt arbeid».

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg