Malawis befolkning

Typisk landsbybebyggelse. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.
Ngoni-folk i Malawi, 1911.
Av /Society of Malawi, Historical and Scientific.
Lisens: CC BY-SA 4.0

Artikkelstart

Ifølge folketellingen i 2018 hadde Malawi 17,5 millioner innbyggere. Landet er med sine om lag 18 millioner i 2020 et av Afrikas tettest befolkede land med 186 personer per kvadratkilometer, tettest i sør med 244 personer per kvadratkilometer og 211 personer per kvadratkilometer i midtregionen, mens nordregionen hadde bare 84 personer per kvadratkilometer. Befolkningen fordeler seg med 44 prosent i sør, 43 prosent i midtregionen og 13 prosent i nord. De fleste bor på landsbygda (84 prosent), men byenes andel er økende.

De største byene er Blantyre i sør, hovedstaden Lilongwe i midtregionen, og Mzuzu nord i landet. Presset på jordressursene skjerpes ved at store landarealer ikke egner seg for dyrking, mens andre områder jevnlig er utsatt for tørke og/eller flom.

Alder og befolkningsvekst

Fødselshyppigheten i Malawi er høy, og om lag halvparten av innbyggerne er under 18 år. Årlig befolkningsvekst var på 2,9 prosent i tiårsperioden mellom de to siste folketellingene. Det er et relativt høyt tall tatt i betraktning høy dødelighet, blant annet ved fødsel og i barsel. Om lag 60 prosent av befolkningen over fem år er lese- og skrivekyndige.

Folkegrupper

Befolkningen tilhører ulike bantutalende folk. De største er chewa (6 millioner, bor hovedsakelig i midtregionen), lomwe (3,3 millioner, bor overveiende i sør), yao (2,3 millioner, konsentrert sør for Malawisjøen), tumbuka (1,6 millioner i nord) og ngoni (1,8 millioner). De har alle egne språk og kulturelle tradisjoner. Befolkningen omfatter også indere, men dette innslaget har gått kraftig ned siden 1960-årene.

Språk

Engelsk og chichewa er offisielle språk. Chichewa er et bantuspråk og morsmål for vel halvparten av landets befolkning. Andre utbredte lokale bantuspråk er yao, lomwe, ngoni og tumbuka.

Religion

Nesten 80 prosent av befolkningen er kristne. Av disse er 17 prosent katolikker og 14 prosent presbyterianere, mens 46 prosent tilhører andre kristne kirkesamfunn, blant dem mange pinsevenner. Omkring 14 prosent er muslimer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg