Malawis politiske system

Artikkelstart

Etter forfatningen av 1995 er Malawi en republikk, der presidenten har vide fullmakter. Malawi hadde ettpartistyre fra uavhengigheten i 1964 og frem til 1994. Siden da har flerpartistyre vært praktisert. Lovgivende myndighet er lagt til en nasjonalforsamling med 193 medlemmer. Medlemmene velges for perioder av fem år i enmannskretser. Presidenten har oppløsningsrett.

Presidenten og nasjonalforsamlingen

Øverste utøvende myndighet er lagt til presidenten, som velges i allmenne valg for høyst to femårsperioder. Om presidenten ikke er i stand til å fullføre sin periode, overtar landets visepresident, slik det skjedde i april 2012 etter at president Bingu wa Mutharika døde.

Lovgivende myndighet er lagt til en nasjonalforsamling med 193 medlemmer valgt i allmenne valg. Forsamlingen velges for fem år, men presidenten har oppløsningsrett. Presidentvalg avholdes samtidig med valg til nasjonalforsamlingen. Valgene administreres av en egen valgkommisjon. Siste presidentvalg ble avholdt i 2020 etter at valget det foregående året ble annullert av grunnlovsdomstolen på grunn av omfattende uregelmessigheter.

Inntil 2020 var valgordningen basert på prinsippet om at den kandidaten som får flest stemmer (pluralitet) – men ikke nødvendigvis 50 prosent pluss én stemme – blir valgt. Domsavsigelsen fra Grunnlovsdomstolen i februar 2020 fortolket imidlertid begrepet «flertall» (til forskjell fra «pluralitet») til å bety minst 50 prosent pluss én stemme. Dermed ble valgsystemet dramatisk endret og den politiske dynamikken likeså. Presidentvalget i 2020 var det første som ble gjennomført i tråd med den nye valgordningen. En valgkoalisjon av ni partier vant da presidentvalget med Lazarus Chakwera som sin kandidat med over 58 prosent av de avgitte stemmene.

Administrativ inndeling

Administrativt er Malawi delt inn i tre regioner: den nordlige, den midtre og den sørlige. Regionene er videre delt inn i 28 distrikter. Lokalenhetene ledes for det meste av representanter utpekt/godkjent av de sentrale myndighetene. Etter grunnloven skal lokale valg avholdes hvert femte år. De planlagte valgene i 2005 og 2010 ble imidlertid avlyst, og grunnloven er nå endret til at landets president bestemmer om og når det skal holdes slike valg. Siste lokalvalg ble avholdt i 2019.

Rettsvesen

Domstolene omfatter en høyeste appellrett, en overrett (high court) og magistratretter som førsteinstansretter. Overretten er øverste instans både i sivil- og strafferettslige saker, men dommer kan ankes til appellretten. Overretten kan også sitte som grunnlovsrett, slik tilfellet var i 2020.

Rettsvesenet i Malawi nyter anseelse for sin uavhengighet av den utøvende makten i henhold til maktfordelingsprinsippet mellom den lovgivende, den utøvende og den rettslige statsmakten.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg