Etter forfatningen av 1995 er Malawi en republikk.  Øverste utøvende myndighet er lagt til presidenten, som velges i allmenne valg for fem år. Om presidenten ikke er i stand til å fullføre sin periode overtar landets visepresident, slik det skjedde i april 2012 etter at president wa Mutharika døde. Lovgivende myndighet er lagt til en nasjonalforsamling med 193 medlemmer valgt i allmenne valg. Forsamlingen velges for fem år, men presidenten har oppløsningsrett. Siste presidentvalg ble avholdt mai 2009, samtidig med valg til nasjonalforsamlingen, og neste valg er planlagt avholdt i mai 2014.

Administrativt er Malawi delt inn i tre regioner: den nordlige, den sentrale og den sørlige. Regionene er videre delt inn i 28 distrikter. Lokalenhetene ledes for det meste av representanter utpekt/godkjent av de sentrale myndigheter. Siste lokalvalg ble avholdt høsten 2000, og etter grunnloven den gang skulle lokale valg avholdes hvert femte år. De planlagte valgene i 2005 og 2010 ble imidlertid avlyst, og grunnloven er nå endret dit hen at landets president bestemmer om/når det skal holdes slike valg.

Domstolene omfatter en høyeste appellrett, en overrett (high court) og som førsteinstansretter, magistratretter. Overretten er siste instans både i sivil- og strafferettslige saker.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.