Malawis politiske system

Etter forfatningen av 1995 er Malawi en republikk. Øverste utøvende myndighet er lagt til presidenten, som velges i allmenne valg for fem år. Om presidenten ikke er i stand til å fullføre sin periode overtar landets visepresident, slik det skjedde i april 2012 etter at president wa Mutharika døde. Lovgivende myndighet er lagt til en nasjonalforsamling med 193 medlemmer valgt i allmenne valg. Forsamlingen velges for fem år, men presidenten har oppløsningsrett. Siste presidentvalg ble avholdt mai 2009, samtidig med valg til nasjonalforsamlingen, og neste valg er planlagt avholdt i mai 2014.

Administrativ inndeling

Administrativt er Malawi delt inn i tre regioner: den nordlige, den sentrale og den sørlige. Regionene er videre delt inn i 28 distrikter. Lokalenhetene ledes for det meste av representanter utpekt/godkjent av de sentrale myndigheter. Siste lokalvalg ble avholdt høsten 2000, og etter grunnloven den gang skulle lokale valg avholdes hvert femte år. De planlagte valgene i 2005 og 2010 ble imidlertid avlyst, og grunnloven er nå endret dit hen at landets president bestemmer om/når det skal holdes slike valg.

Rettsvesen

Domstolene omfatter en høyeste appellrett, en overrett (high court) og som førsteinstansretter, magistratretter. Overretten er siste instans både i sivil- og strafferettslige saker.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg