Malawis geografi

Store deler av Malawi består av høysletter og fjell. Lengst i sør ligger fjellmassivet Mount Mlanje. Høyeste topp er Sapitwa, 3002 moh., Malawis høyeste fjell. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.
Lisens: Gjengitt med tillatelse

Malawi ligger ved sørenden av den østafrikanske forkastningsgropen (Rift Valley). Den nordlige og sentrale delen av gropen er oppfylt av den over 500 km lange Malawisjøen (tidligere Nyasasjøen), som ligger ca. 470 moh. Sjøen har utløp gjennom Shiré, en bielv til Zambezi. Elven danner langs sitt midtre løp et fall på nærmere 400 m (Murchinson-kataraktene), som blir utnyttet i flere mindre kraftverk.

Mot vest hever landet seg opp til et platå- og fjelland bygd opp av grunnfjellsbergarter, og ca. 3/4 av Malawis landareal består av høysletter 750–2000 moh. På Nyika-platået i nord når flere høydedrag over 2000 moh.; høyeste punkt er her Nganda Head (2606 moh.). Øst for Shiré-floden, i landets sørlige del, ligger Mount Mlanje med Sapitwa (3002 moh.), Malawis høyeste fjell.

Klima

Malawi ligger i den tropiske klimasonen, men variasjonene i høyde og beliggenhet kan føre til store forskjeller i temperatur og nedbør over korte avstander. Lavere strøk har hovedsakelig tropisk savanneklima med tørketid juni–september, mens månedsnedbøren normalt overstiger 200 mm i desember–februar. Årsnedbøren er 750–1500 mm.

Temperaturene er som regel høye, og når maksimum (27–30 °C i Rift Valley) i oktober eller november rett før regntiden setter inn. Mangoche (tidl. Fort Johnston) ved sørbredden av Malawisjøen har således 20 °C i middel i kaldeste måned (juli) og 28 °C i varmeste måned (nov.). Høyere strøk har et temperert regnklima med vintertørke. Zomba, som ligger ca. 950 moh., mottar 1350 mm i året; Lilongwe (1135 moh.) ca. 850 mm. I fjellene faller det stedvis 2000–2500 mm regn per år. Som følge av høyden er temperaturene noe lavere enn i lavlandet, og de daglige variasjonene kan være store, især under tørketiden hvor nattefrost kan forekomme. Zomba har 17 °C i juli og 24 °C i november i middel, mens tilsvarende tall for Lilongwe er 15 °C og 23 °C (oktober).

Mens Malawi over mange år har vært rammet dels av tørke, dels av flom, er forholdene kraftig forverret etter 2012. Store befolkningslag. særlig sør i landet, har levd på eksistensminimum, og i 2015-16 er det rapportert om hungersnød og dødsfall som følge av sult. Forsinket nedbør har påvirket dyrkningsperiodene og bl.a. Norge har gitt ekstra matvarestøtte. Med henvisning til Paris-konferansen i desember 2015 om miljø og klimaendringer appellerte landets myndigheter om ytterligere hjelp fra utlandet, og i februar 2016 sendte Verdens matvareprogram (WFP) ut SOS om Malawis matvarekrise. WFP slo fast at situasjonen i landet var ekstremt alvorlig og ba om 38 millioner dollar til matinnkjøp for 2.4 millioner mennesker.

Matvareprogrammets appell kom dager etter at en rekke sivile organisasjoner hadde bedt president Mutharika om å erklære unntakstilstand som følge av sultkatastrofen. Flere steder i landet sov malawiere utenfor mais-depoene i håp om å sikre seg mais til en tredel av markedsprisen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg