Malawi

Store deler av Malawi består av høysletter og fjell. Lengst i sør ligger fjellmassivet Mount Mlanje. Høyeste topp er Sapitwa, 3002 moh., Malawis høyeste fjell.

Av /NTB Scanpix ※.
Zomba

Oversiktsbilde over Zomba og områdene rundt, tatt fra platået utenfor byen.

Lisens: CC BY 2.0

Malawi ligger ved sørenden av den østafrikanske forkastningsgropen (Riftdalen). Den nordlige og sentrale delen av gropen er oppfylt av den over 500 kilometer lange Malawisjøen (tidligere Nyasasjøen), som ligger cirka 470 meter over havet. Sjøen har utløp gjennom Shiré, en bielv til Zambezi. Elven danner langs sitt midtre løp et fall på nærmere 400 meter (Murchinson-kataraktene), som blir utnyttet i flere mindre kraftverk.

Mot vest hever landet seg opp til et platå- og fjelland bygd opp av grunnfjellsbergarter, og cirka tre-firedeler av Malawis landareal består av høysletter på 750–2000 meter over havet. På Nyika-platået i nord når flere høydedrag over 2000 meter over havet. Høyeste punkt er her Nganda Head (2606 meter over havet). Øst for Shiré-floden, i landets sørlige del, ligger Mount Mulanje med Sapitwa (3002 meter over havet), Malawis høyeste fjell.

Klima

Malawisjøen

Malawisjøen ved Mangochi, Malawi.

Malawi ligger i den tropiske klimasonen, men variasjonene i høyde over havet og beliggenhet kan føre til store forskjeller i temperatur og nedbør over korte avstander. Lavereliggende strøk har hovedsakelig tropisk savanneklima med tørketid juni–september, mens månedsnedbøren normalt overstiger 200 millimeter i desember–februar. Årsnedbøren er 750–1500 millimeter.

Temperaturene er som regel høye, og når maksimum (27–30 °C i Rift Valley) i oktober eller november rett før regntiden setter inn. Mangochi (tidligere Fort Johnston) ved sørbredden av Malawisjøen har således 20 °C i middeltemperatur i den kaldeste måneden (juli) og 28 °C i den varmeste måneden (november) mens andre strøk har et temperert regnklima med vintertørke. Zomba, som ligger cirka 950 meter over havet, mottar 1350 millimeter i året; Lilongwe (1135 meter over havet) cirka 850 millimeter. I fjellene faller det stedvis 2000–2500 millimeter regn per år. Som følge av høyden er temperaturene der noe lavere enn i lavlandet, og de daglige variasjonene kan være store, især under tørketiden hvor nattefrost kan forekomme. Zomba har 17 °C i juli og 24 °C i november i middeltemperatur, mens tilsvarende tall for Lilongwe er 15 °C og 23 °C (oktober).

Mens Malawi over mange år har vært rammet dels av tørke, dels av flom, er forholdene kraftig forverret etter 2012, dels som følge av klimaendringer. Landet er sårbart overfor ekstreme tropiske sykloner. Malawi har blitt rammet av sykloner i flere år etter hverandre: Idai (2019), Ana (2022) og Freddy (2023). Under sistnevnte fikk ett eneste distrikt 1078 mm regn i løpet av fire dager. Kombinert med sterk vind førte det til store ødeleggelser med oversvømmelser og jord- og sørperas langs åssidene. Store befolkningslag, særlig sør i landet, har levd på eksistensminimum, og det rapporteres fra tid til annen om hungersnød og dødsfall som følge av sult. De tropiske syklonene har forverret situasjonen. I tillegg til de menneskelige lidelsene har de ekstreme værforholdene også vært en belastning på landets økonomi. Malawis institutt for klimaending og meteorologi varsler om forestående sykloner og løpende om andre værforhold. Landets institusjon for håndtering av katastrofer har i oppgave å lindre lidelsene som følger av ødeleggelsene, men har begrensete ressurser til å klare oppgaven.

Foruten de negative følgene av ekstreme værforhold kan forsinket nedbør påvirke såtiden, dyrkningsperiodene og redusere avlingene. Selv om Malawi har en institusjon som skal sørge for en strategisk matvarereserve, er det utilstrekkelig. Det internasjonale samfunnet, blant annet Norge, har gitt ekstra matvarestøtte. Med henvisning til Paris-konferansen i desember 2015 om miljø og klimaendringer appellerte landets myndigheter om ytterligere hjelp fra utlandet. Verdens Matvareprogram har en permanent tilstedeværelse i landet og deler ut hjelp til nødstedte. Selv om Malawi står for en beskjeden del av utslippene av klimagasser, lider landet uforholdsmessig av klimaendringene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg