Vladimir Plahotniuc, moldovsk forretningsmann og politiker. Han har utdannelse som ingeniør fra Moldovas tekniske universitet (1991) og en mastergrad i business og ledelse fra det samme universitetet (2002). Han har også studier i jus.

Fra 1990-årene var Plahotniuc engasjert i forretningsvirksomhet av ulike slag, blant annet markedsføring. Han var i flere år direktør i den moldovske filialen av det rumenske olje- og gassselskapet Petrom (import av bensin og drift av bensinstasjoner), og han hadde posisjoner i banker og finansieringsselskaper. Etter hvert ble han en av de rikeste og mest innflytelsesrike i Moldovas privatiserte næringsliv. Han eier eller kontrollerer flere radio- og TV-stasjoner, og er aktiv i bransjer som hotellvirksomhet, vaktselskap, forsikringsselskap, eiendomsselskap. Noen av bedriftene kontrollerer han gjennom holdingselskaper i utlandet. Bare noen av de reelle verdiene han disponerer, kommer fram i de inntekts- og formuesopplysningene han har måttet oppgi som medlem av parlamentet. Han regnes som en av Moldovas mektigste personer og omtales ofte som oligark, et ord som i likhet med i Russland brukes om en liten økonomisk elite som gjennom politiske posisjoner og forbindelser har utnyttet privatiseringen av statseiendom til å skape store personlige formuer.

Plahotniucs politiske karriere er knyttet til Det demokratiske partiet, et parti som definerer seg selv som sosialdemokratisk og basert på europeiske verdier. Partiets leder fra 2009 til 2016 og dets presidentkandidat i 2016 var Marian Lupu. Men Plahotniuc har vært regnet som partiets sterke mann og  har vært dets førstevisepresident inntil han ble valgt som partileder i desember 2016 da Lupu trakk seg. Han var medlem av parlamentet 2010-2013 og 2014-2015 og dets førstevisepresident 2010-2013. I januar 2016 så det ut til at han skulle få sitt høyeste politiske verv til da. De såkalt europavennlige partiene foreslo at han skulle få oppdraget som ny statsminister. Forslaget ble avvist av president Nicolae Timofti, som begrunnet avgjørelsen med at det var rimelig tvil om Plahotniuc oppfylte de kriteriene for integritet som var nødvendige for et slikt verv. Han nevnte videre at Plahotniuc hadde fått mistillit som førstevisepresident i parlamentet med anklager om at han hadde tatt del i illegal virksomhet som kunne skade landets og parlamentets anseelse.

Plahotniuc opererte en tid med to identiteter. I tillegg til sitt moldovske statsborgerskap har han rumensk statsborgerskap. En rumensk avis, Adevărul, avslørte i 2011 at han der stod oppført med navnet Vlad Ulinici (morens pikenavn). Han har senere fått det rettet til sitt egentlige etternavn. Det er i årenes løp framsatt en rekke påstander mot Plahotniuc om lovbrudd og maktmisbruk, men han har ikke blitt dømt for noe av dette.

Vlad Plahotniuc har opprettet og leder en filantropisk stiftelse, Edelweiss, som har engasjementer innen helse, utdanning, unge talenter innen kultursektoren med mer.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.