Vlad Plahotniuc

Faktaboks

Vlad Plahotniuc

Vlad Plahotniuc, Vlad Ulinici

Født
1. januar 1966, Pituşca, Călăraşi-fylket (Raionul Călăraşi)
Vlad Plahotniuc
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Vladimir Plahotniuc, moldovsk forretningsmann og politiker. Han er en av Moldovas rikeste og var til juni 2019 en av landets mektigste politikere som leder av Det demokratiske partiet, det daværende regjeringspartiet.

Plahotniuc har utdannelse som ingeniør fra Moldovas tekniske universitet (1991) og en mastergrad i business og ledelse fra det samme universitetet (2002). Han har også studier i jus.

Forretningsmann

Fra 1990-årene var Plahotniuc engasjert i forretningsvirksomhet av ulike slag, blant annet markedsføring. Han var i flere år direktør i den moldovske filialen av det rumenske olje- og gassselskapet Petrom, og han hadde posisjoner i banker og finansieringsselskaper. Etter hvert ble han en av de rikeste og mest innflytelsesrike i Moldovas privatiserte næringsliv. Han eier eller kontrollerer flere radio- og TV-stasjoner, og er aktiv i bransjer som hotellvirksomhet, vaktselskap, forsikringsselskap, eiendomsselskap. Noen av bedriftene kontrollerer han gjennom holdingselskaper i utlandet. Bare noen av de reelle verdiene han disponerer, kommer fram i de inntekts- og formuesopplysningene han har måttet oppgi som medlem av parlamentet.

Plahotniuc regnes som en av Moldovas mektigste personer og omtales ofte som oligark, et ord som i likhet med i Russland brukes om en liten økonomisk elite som gjennom politiske posisjoner og forbindelser har utnyttet privatiseringen av statseiendom til å skape store personlige formuer.

Politiker

Plahotniucs politiske karriere er knyttet til Det demokratiske partiet, et parti som definerer seg selv som sosialdemokratisk og basert på europeiske verdier. Partiets leder fra 2009 til 2016 og dets presidentkandidat i 2016 var Marian Lupu, men Plahotniuc har vært regnet som partiets sterke mann og har vært dets førstevisepresident inntil han ble valgt som partileder i desember 2016, da Lupu trakk seg. Plahotniuc var medlem av parlamentet i periodene 2010–2013, 2014–2015 og våren 2019, og førstevisepresident i perioden 2010–2013.

I januar 2016 så det ut til at han skulle få sitt høyeste politiske verv til da. De såkalt europavennlige partiene foreslo at han skulle få oppdraget som ny statsminister. Forslaget ble avvist av president Nicolae Timofti, som begrunnet avgjørelsen med at det var rimelig tvil om Plahotniuc oppfylte de kriteriene for integritet som var nødvendige for et slikt verv. Han nevnte videre at Plahotniuc hadde fått mistillit som første visepresident i parlamentet med anklager om at han hadde tatt del i illegal virksomhet som kunne skade landets og parlamentets anseelse. I stedet ble Pavel Filip fra det samme partiet statsminister.

Politisk fall og flukt til utlandet

Etter parlamentsvalget i februar 2019 hadde ikke lenger regjeringen tilstrekkelig parlamentarisk støtte. Da to andre partier i juni dannet en flertallsregjering, forsøkte Det demokratiske partiet først under Plahotniucs ledelse å hindre et maktskifte ved å få Konstitusjonsdomstolen til å erklære prosedyren for grunnlovsstridig. Dette lyktes ikke, og regjeringen Filip gikk av. Plahotniuc reiste i all hast til ukjent oppholdssted i utlandet, offisielt for å besøke familie. Få dager senere trakk han seg som partileder, og 30. juli sa han fra seg vervet som parlamentsmedlem i et Facebook-innlegg.

Plahotniuc opererte en tid med to identiteter. I tillegg til sitt moldovske statsborgerskap har han rumensk statsborgerskap. En rumensk avis, Adevărul, avslørte i 2011 at han der stod oppført med navnet Vlad Ulinici (morens pikenavn). Han har senere fått det rettet til sitt egentlige etternavn. Det er i årenes løp framsatt en rekke påstander mot Plahotniuc om lovbrudd og maktmisbruk, men han har ikke blitt dømt for noe av dette.

Vlad Plahotniuc har opprettet og leder en filantropisk stiftelse, Edelweiss, som har engasjementer innen helse, utdanning, unge talenter innen kultursektoren med mer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg