Valeriu Streleț

Faktaboks

Valeriu Streleț

Uten diakritiske tegn: Strelet

Uttale

val'eriu str'elets

Født
8. mars 1970, Țareuca, Rezina-fylket

Artikkelstart

Valeriu Streleț, moldovsk politiker, statsminister noen måneder i 2015.

Streleț studerte ved det historiske fakultet ved Universitetet i Chișinău 1987-1993. Senere studerte han økonomi og jus ved Akademiet for økonomiske studier 2002-2005. Han underviste ved et rumensk-fransk gymnas i Chișinău 1993-94, og hadde deretter stillinger i næringslivet.

Streleț stilte som kandidat for ulike grupperinger ved parlamentsvalgene i 1994 og 2001 uten å bli valgt. Fra 1994 til 2001 var han leder for Den nasjonale ungdomsligaen i Moldova. Fra 2002 til 2007 var han nestleder i Det sosial-liberale partiet. Fra 2007 er han nestleder i Det liberal-demokratiske partiet. I 2009 ble han valgt til parlamentet for dette partiet.

I regjeringskrisen sommeren 2015 ble opprinnelig undervisningsminister Maia Sandu fra det samme partiet utpekt som statsministerkandidat for de tre "europavennlige" partiene, som har et knapt flertall i parlamentet dersom de klarer å opptre sammen. Men Sandus kandidatur møtte etter hvert motstand fra koalisjonspartnerne, og etter det ble Streleț felles statsministerkandidat for Det liberal-demokratiske partiet, Det liberale partiet og Det demokratiske partiet.

Streleț overtok som statsminister for en flertallsregjering av disse partiene 30. juli 2015. Regjeringen ble imidlertid styrtet allerede 29. oktober 2015 etter et mistillitsvotum i parlamentet. Mistillitsforslaget ble fremmet av kommunistene og sosialistene, som imidlertid ikke har flertall alene. En splittelse i regjeringskoalisjonen førte til at Streleț bare fikk støtte fra sitt eget parti (liberal-demokratene) i avstemningen. Det demokratiske partiet stemte for mistillit, mens Det liberale partiet avholdt seg fra å stemme.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg