Pavel Filip

Faktaboks

Pavel Filip
Født
10. april 1966, Pănăşeşti i Străşeni-fylket
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Pavel Filip er en moldovsk forretningsmann og politiker, som ble Moldovas statsminister i januar 2016. Han ble etterfulgt av Maia Sandu i juni 2019.

Bakgrunn

Filip er utdannet som ingeniør (1983–1990) med videreutdanning i ledelsesfag (1991–1996), begge studier ved høyskoler i Chişinău. Fra 1991 til 2001 hadde han ulike stillinger ved Moldovas største godterifabrikk «Bucuria», fra 2001 til 2008 var han administrerende direktør der. Fra 2008 til 2011 hadde han en tilsvarende stilling i landets største (og eneste) tobakksfabrikk, det statseide aksjeselskapet «Tutun-CTC».

Statsminister i 2016

Filip er nestleder i Det demokratiske partiet. I 2011 ble han medlem av Vlad Filats koalisjonsregjering som statsråd for informasjons- og kommunikasjonsteknologi. Han fortsatte i den stillingen i regjeringene til Iurie Leancă, Chiril Gaburici og Valeriu Streleţ.

I den langvarige regjeringskrisen fra slutten av oktober 2015 til januar 2016 var flere navn aktuelle som ny statsminister. Blant andre ble den omstridte forretningsmannen Vlad Plahotniuc foreslått av Det demokratiske partiet, men avvist av president Nicolae Timofti. Etter et mellomspill med en annen kandidat, Ion Păduraru fra presidentens egen stab, foreslo Marian Lupu, leder av Det demokratiske partiet, Pavel Filip som ny statsminister.

Det var på forhånd etablert et parlamentarisk flertall som bestod av representanter fra Det demokratiske partiet, Det liberale partiet og enkeltrepresentanter fra andre partier, blant annet Kommunistpartiet. På et møte i parlamentet 20. januar 2016 fikk den nye regjeringen tillitsvotum med 57 av 101 representanter. Det var bare 68 til stede, mange i opposisjonen boikottet møtet, og flere fra Sosialistpartiet demonstrerte i salen med plakater og tilrop. Utenfor parlamentsbygningen var det store demonstrasjoner med krav om at den politiske krisen heller måtte løses med nyvalg.

Situasjonen var en tid svært spent. Filips framlegging av regjeringserklæringen ble forkortet, og det ble vedtatt å sløyfe debatten om den for å få en rask avstemning. På et tidspunkt lyktes det demonstrantene å trenge inn i bygningen, men uten at de kom inn i møtesalen. Senere på kvelden ble Filips regjering tatt i ed av presidenten og dermed formelt innsatt.

Pavel Filips regjering hadde som program å fortsette Moldovas EU-vennlige kurs, fremme reformer og motarbeide korrupsjon. Samtidig representerte Filip et parti som ble ledet av Moldovas mest omstridte oligark, Vlad Plahotniuc, slik at tilliten til regjeringen som motstander av korrupsjon, ikke har vært stor. Etter parlamentsvalget i februar 2019 oppstod en ny parlamentarisk situasjon, og da det i juni ble dannet en flertallsregjering av to andre partier, måtte Filips regjering gå av. Etter at Plahotniuc flyktet til utlandet i juni 2019, ble Filip valgt til ny partileder på en kongress i september. Ved parlamentsvalget sommeren 2021 fikk partiet 1,8 prosent av stemmene. I oktober 2021 trakk Filip seg som partileder.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg