Pavel Filip er en moldovsk forretningsmann og politiker, som ble Moldovas statsminister 20. januar 2016.

Filip er utdannet som ingeniør (1983–1990) med videreutdanning i ledelsesfag (1991–1996), begge studier ved høyskoler i Chişinău. Fra 1991 til 2001 hadde han ulike stillinger ved Moldovas største godterifabrikk «Bucuria», fra 2001 til 2008 var han administrerende direktør der. Fra 2008 til 2011 hadde han en tilsvarende stilling i landets største (og eneste) tobakksfabrikk, det statseide aksjeselskapet «Tutun-CTC».

Filip er nestleder i Det demokratiske partiet. I 2011 ble han medlem av Vlad Filats koalisjonsregjering som statsråd for informasjons- og kommunikasjonsteknologi. Han fortsatte i den stillingen i regjeringene til Iurie LeancăChiril Gaburici og Valeriu Streleţ.

I den langvarige regjeringskrisen fra slutten av oktober 2015 til januar 2016 var flere navn aktuelle som ny statsminister. Blant andre ble den omstridte forretningsmannen Vlad Plahotniuc foreslått av Det demokratiske partiet, men avvist av president Nicolae Timofti. Etter et mellomspill med en annen kandidat, Ion Păduraru fra presidentens egen stab, foreslo Marian Lupu, leder av Det demokratiske partiet, Pavel Filip som ny statsminister.

Det var på forhånd etablert et parlamentarisk flertall som bestod av representanter fra Det demokratiske partiet, Det liberale partiet og enkeltrepresentanter fra andre partier, blant annet Kommunistpartiet. På et møte i parlamentet 20. januar 2016 fikk den nye regjeringen tillitsvotum med 57 av 101 representanter. Det var bare 68 til stede, mange i opposisjonen boikottet møtet, og flere fra Sosialistpartiet demonstrerte i salen med plakater og tilrop. Utenfor parlamentsbygningen var det store demonstrasjoner med krav om at den politiske krisen heller måtte løses med nyvalg.

Situasjonen var en tid svært spent. Filips framlegging av regjeringserklæringen ble forkortet, og det ble vedtatt å sløyfe debatten om den for å få en rask avstemning. På et tidspunkt lyktes det demonstrantene å trenge inn i bygningen, men uten at de kom inn i møtesalen. Senere på kvelden ble Filips regjering tatt i ed av presidenten og dermed formelt innsatt.

Pavel Filips regjering ønsker å fortsette Moldovas EU-vennlige kurs, fremme reformer og motarbeide korrupsjon. I sin korte tale i parlamentet uttalte Filip at regjeringen går til verket i full bevissthet om den lave tilliten landets befolkning har til den politiske klassen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.