Luzern, kanton i Sveits, vest og nord for Vierwaldstätter See, 1493 km2 og 406 400 innbyggere (2018). Hovedstad er byen Luzern. Befolkningen er tysktalende og overveiende katolikker.

I sør omfatter Luzern For-Alpene omkring øvre del av Reuss, nedenfor utløpet fra Vierwaldstätter See, og landskapet Entlebuch omkring Reuss' tilløp Kleine Emme. Hele kantonen har avløp til Reuss, som er bielv til Aare og hører til Rhinens vassdrag.

På grensen mot Bern i sørvest når Brienzer Rothorn 2350 meter over havet, og er dermed kantonens høyeste punkt. Like sør for grensen mot Unterwalden når Pilatus 2120 moh. Begge disse utsiktspunktene har stor turisttrafikk.

Industri er en viktig næring; den har hovedvekt på verkstedindustri, tekstil- og bekledningsindustri og nærings- og nytelsesmiddelindustri. Ellers drives det noe trevareindustri og treforedling. I høyereliggende strøk drives husdyrbruk, med særlig vekt på storfehold (ost- og smørproduksjon); dessuten skogbruk. Ved Vierwaldstätter See dyrkes det frukt. I lavlandet drives det mer åkerbruk, blant annet en del korndyrking.

Kantonen fikk tidlig stor turistmessig betydning, ikke minst som følge av beliggenheten ved den mest benyttede veien mellom Tyskland og Italia over Sankt Gotthard.

Luzern ble i 1332 medlem av Det sveitsiske edsforbund som første kanton etter de tre «urkantonene» som grunnla forbundet i 1291.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.