Faktaboks

Også kjent som
fransk Lucerne
Uttale
luzˈern

Luzern er en kanton i Sveits som ligger vest og nord for Vierwaldstätter See. Kantonen utgjør 1493 kvadratkilometer og har 413 100 innbyggere (2020). Hovedstad er byen Luzern. Befolkningen i kantonen er tysktalende og overveiende katolikker.

Natur

I sør omfatter Luzern For-Alpene omkring øvre del av Reuss, nedenfor utløpet fra Vierwaldstätter See, og landskapet Entlebuch omkring Reuss' tilløp fra vest, Kleine Emme. Hele kantonen har avløp til Reuss, som er bielv til Aare og hører til Rhinens vassdrag.

På grensen mot Bern og Unterwalden (Obwalden) i sør når Brienzer Rothorn 2350 meter over havet, og er dermed kantonens høyeste punkt. Like sør for grensen mot Unterwalden når Pilatus 2120 meter over havet. Begge disse utsiktspunktene har stor turisttrafikk.

Næringsliv

Industri er en viktig næring; den har hovedvekt på verkstedindustri, tekstil- og bekledningsindustri og nærings- og nytelsesmiddelindustri. Ellers drives det noe trevareindustri og treforedling. I høyereliggende strøk drives husdyrbruk, med særlig vekt på storfehold (ost- og smørproduksjon); dessuten skogbruk. Ved Vierwaldstätter See dyrkes det frukt. I lavlandet drives det mer åkerbruk, blant annet en del korndyrking.

Kantonen fikk tidlig stor turistmessig betydning, ikke minst som følge av beliggenheten ved den mest benyttede veien mellom Tyskland og Italia over Sankt Gotthard.

Historie

Luzern ble i 1332 medlem av Det sveitsiske edsforbund som første kanton etter de tre «urkantonene» som grunnla forbundet i 1291.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg