Faktaboks

Lublin
Uttale
lˈublin

Lublin er en by i Polen, 153 kilometer sørøst for Warszawa. Byen har 334 681 innbyggere (2021) og er den største byen i Polen øst for elven Wisła. Lublin er hovedstad i fylket Lubelski (województwo).

Næringsliv og transport

Lublin har tradisjonelt vært et viktig handelssenter. Viktige næringsvirksomheter er produksjon av lastebiler, landbruksmaskiner, næringsmidler og tekstilvarer. Lublin er også et senter for polske firmaer som arbeider med informasjonsteknologi (IT).

Lublin har gode tog- og veiforbindelser med både Warszawa og Kraków. Ti kilometer sørøst for Lublin er det en flyplass.

Kultur og utdanning

Lublin slott, som ble bygd i det 14. århundre og som i 1820-årene ble ombygd til et fengsel, har siden 1957 huset det eldste og største museet i den østlige delen av Polen. Museet har permanente utstillinger av blant annet malerier, arkeologiske funn, mynter, sølvgjenstander og porselen. I de tidligere forsvarsverkene rundt gamlebyen er det både et byhistorisk museum og et museum for kirkekunst.

Byen har flere universiteter og høyskoler, blant annet et katolsk universitet fra 1918 og Marie Skłodowska-Curie-universitetet fra 1944. Med elleve fakulteter og 21 000 studenter er Marie Skłodowska-Curie-universitetet det største universitetet i Øst-Polen.

Historikk

Lublin-unionen
I 1385 inngikk Litauen en personalunion med Polen, som i 1569 ble utdypet til en realunion, Det polsk-litauiske samveldet. I denne unionen inngikk også Belarus. Bildet forestiller inngåelsen av den såkalte Lublin-unionen, realunionen mellom Polen og Litauen, i 1569.

Lublin er kjent siden cirka 1000, og ble fra 1100-tallet et viktig utgangspunkt for polsk ekspansjon østover. Lublin fikk byrett i 1317 og ble en blomstrende handelsby. Mange riksdager møttes her, blant annet i 1569, da realunionen mellom Polen og Litauen ble inngått. Kongens domstol ble forlagt til Lublin i 1578. Byen kom under Russland ved Polens tredje deling i 1795.

Fire kilometer sørøst for sentrum av Lublin, der en meget stor del av befolkningen var jøder, anla tyskerne i 1941 konsentrasjonsleiren Majdanek. Bare et mindretall av byens jøder overlevde krigen. Siden høsten 1944 har Majdanek vært et statlig museum og et minnested.

I 1944 ble Lublin sete for Lublin-regjeringen, som var en sovjetkontrollert polsk regjering.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg