Liverpool - by i Storbritannia

Liverpool. Den vestlige delen av byen sett fra øst mot elven Mersey. Ved havnen ligger flere monumentale bygninger som minner om byens storhetstid, den gang den var Storbritannias nest største havneby. Bygningen med de to høye tårnene er The Royal Liver Building, til venstre for denne sees bygningen til Mersey Docks and Harbour Board (med kuppel). Mellom disse ligger Cunard Building, som var Cunard-rederiets tidligere hovedkontor. På hver side av disse bygningene lå de store dokkene. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Liverpool av /KF-arkiv ※. Gjengitt med tillatelse

Liverpool, by i Storbritannia, England, Lancashire, nær munningen av Mersey i Irskesjøen; 473 000 innb. (2004), m.fst. 1,4 mill. innb. Liverpool er en typisk industri- og havneby, men byens betydning som havneby har siden 1960-årene gått tilbake. Den moderne uthavnen i Bootle kan ta i mot store fartøy. Vei- og jernbanetunneler binder sammen distriktene på hver side av elven. Den moderne uthavnen i Bootle kan ta i mot svært store skip. Liverpool frihavn, Storbritannias største, ble åpnet i 1984 og Liverpool John Lennon Airport i 2001. Byen er fortsatt det fremste industrisenter i storbyområdet Merseyside, med bl.a. elektrisk og kjemisk industri, møllevirksomhet, sukkerraffinering o.a. næringsmiddelindustri. Liverpool var tidligere Storbritannias største rederiby, og var bl.a. sete for Cunard-rederiet. Europeisk kulturby 2008.

Faktaboks

Uttale
lˈivəpu:l

Byen har universitet, teknisk høyskole, Liverpool Institute for Performing Arts (LIPA), institutt for tropisk medisin og for marin biologi m.m. Norsk sjømannskirke. Albert Docks, et dokkanlegg fra 1840-årene og nedlagt 1972 etter mange år uten virksomhet, er nå blitt oppusset og rommer bl.a. Merseyside maritime museum og Tate Gallery Liverpool. Anlegget rommer også en stor utstilling til ære for popgruppen The Beatles, som var hjemmehørende her.

Liverpools kompakte sentrum domineres av jernbanestasjoner og kontorkomplekser, bl.a. Royal Liver Building og Cunard Building, Cunard-rederiets tidligere hovedkvarter. Byen har få eldre bygninger, men det klassiske rådhuset fra 1754, forsamlingshallen St. George's Hall og den staselige børsbygningen, Liverpool Exchange, skiller seg ut. Den nygotiske anglikanske katedralen, påbegynt 1904 og innviet 1978; var ved innvielsen Storbritannias største kirkebygg. Den moderne romersk-katolske katedralen (1967), inntar også en dominerende plass i bybildet. Blant byens kulturinstitusjoner kan nevnes konserthuset med Royal Liverpool Philharmonic Orchestra (1840). Årlig hinderløp for hester (Grand National).

Historikk

Port of Liverpool building av . CC BY NC SA 3.0

Byen omtales første gang 1191 og fikk byrettigheter 1207, bystatus fra 1880. Den fikk på 1700- og 1800-tallet en rivende utvikling takket være handelen med de amerikanske koloniene og Karibia, og de første dokkanleggene ble bygd 1715. Liverpool ble særlig et sentrum for slavehandelen og den viktigste transitthavnen for råbomull til tekstilindustrien i Lancashire. Liverpool mottok på 1800-tallet et stort antall irske emigranter, spesielt i forbindelse med den store sultkatastrofen 1845–48.

Som havn for de store industriområdene i Lancashire, Midland og West Yorkshire, og viktig base for de transatlantiske passasjerskipene, var Liverpool en svært travel havneby. Under den annen verdenskrig var Liverpool hovedhavn for konvoiene. En stor norsk kontingent på opptil 1500 mann var stasjonert i byen. Etter hvert som Storbritannias imperium ble avviklet og tyngden av landets handel ble rettet mot EU, ble Liverpool liggende på den «gale siden» av øyriket, og særlig siden 1960-årene har byens økonomiske grunnlag blitt nærmest fullstendig ødelagt, og dokkene, som en gang var blant de travleste i verden, har i dag liten trafikk.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg