I Tate Britain. Av . Begrenset gjenbruk

Tate

Av .
Av .

Artikkelstart

Tate er en fellesbetegnelse for fire britiske kunstsamlinger. Disse er Tate Britain (1897), som er nasjonalgalleriet for britisk kunst fra 1500-tallet og frem til i dag, Tate Liverpool (1988), Tate St. Ives (1993) og Tate Modern (2000), som er Storbritannias nasjonalgalleri for britisk og utenlandsk moderne kunst.

Faktaboks

Også kjent som

Tate Gallery

Historikk

Samlingene fikk sin grunnstamme i 1890 ved en donasjon til staten på 67 malerier fra Sir Henry Tate (se Tate & Lyle PLC), som også skjenket penger til bygning, vedlikehold og videre kunstinnkjøp. Museet ved Millbank i London, som åpnet i 1897, tegnet av Sidney Smith, sorterte administrativt under National Gallery, men var fra 1955 en selvstendig institusjon. Det fungerte likevel som en del av National Gallery, idet samlingene utfylte hverandre, og kunstverker kunne overføres dem imellom.

Museumsbygningen ble utvidet en rekke ganger; i 1987 med Clore Gallery, der Turner-samlingen ble plassert. På slutten av 1900-tallet gjennomgikk samlingene en omorganisering, som blant annet førte til at samlingene i London ble delt i to; den gamle bygningen ved Millbank rommer nå Tate Britain, mens Bankside Power Station i London er ombygd til Tate Modern.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg