John Lennon

Faktaboks

Uttale
lˈenən
John Lennon
John Winston Lennon
Født
9. oktober 1940
Død
8. desember 1980
Fødested
Liverpool
Dødssted
New York City

John Lennon

Lennon, John av /※. Gjengitt med tillatelse

John Lennon, britisk musiker, sanger, komponist og forfatter. På 1960-tallet var John Lennon medlem av The Beatles, og skrev sammen med Paul McCartney de fleste av gruppas sanger. I denne perioden medvirket han dessuten i flere spillefilmer og utgav bøkene In His Own Write (1964) og A Spaniard In The Works (1965).

Fra 1968 samarbeidet han også musikalsk med Yoko Ono, som han giftet seg med i 1969, og vakte oppsikt med provoserende «happenings» og politisk engasjerte sanger som Woman Is The Nigger Of The World (1972), Working Class Hero (1970) og Power To The People. De laget også en rekke eksperimentelle filmer, blant annet Rape og Two Virgins. Sistnevnte var også tittelen på det første av deres tre avantgardistiske duoalbum anno 1968-69.

John Lennon startet allerede i 1969 Plastic Ono Band, som ga ut albumet Live Peace In Toronto 1969 og samme år fikk to store hits med Give Peace A Chance og Cold Turkey. De ble etterfulgt av Instant Karma i 1970 og Power To The People og juleklassikeren Happy Xmas (War Is Over) i 1971. I eget navn laget John Lennon to album som har fått klassikerstatus: John Lennon/Plastic Ono Band (1970) og Imagine (1971). Det har også tittelsangen og Jealous Guy fra sistnevnte fått. Some Time In New York City (1972), et dobbeltalbum med en studiodel og en konsertdel, ble derimot slaktet av kritikerne. Lennon fikk store hits i spesielt USA med tittelsangen fra albumet Mind Games (1973), Whatever Gets You Thru The Night og #9 Dream fra albumet Walls And Bridges (1974) og Stand By Me fra coverversjonalbumet Rock 'n' Roll (1975).

Andre halvdel av 1970-årene levde John Lennon tilbaketrukket fra offentligheten for å oppfostre sin sønn Sean. Sammen med Ono gjorde han comeback i 1980 med albumet Double Fantasy, men like etter ble han myrdet utenfor sitt hjem i New York av en sinnsforvirret beundrer. De sterke reaksjonene over store deler av verden viste hvilken posisjon Lennon hadde som talsmann og symbol for en hel generasjon.

Til tross for sin høyst ujevne produksjon må han regnes blant de betydeligste rockesangere, låtskrivere og tekstforfattere i 1960- og 1970-årene, og Lennons innflytelse er tydelig hos en lang rekke yngre musikere. Double Fantasy ga ham store hits med (Just Like) Starting Over og (posthumt) Woman og Watching The Wheels. Det er kommet ut en rekke album med John Lennons etterlatte sanger, blant annet Milk And Honey (1984; inkluderer hiten Nobody Told Me), Menlove Avenue (1986) og boksen Anthology (1998). Begge hans sønner, Julian Lennon (født 1963), og Sean Lennon (født 1975), har hatt en viss suksess med sine soloplater.

Ekstern lenke

Kommentarer (5)

skrev Amalie straume

Det kunne med fordel stått litt mer om ham......

svarte Jon Vidar Bergan

Som stor Beatles-fan er jeg enig med deg, men jeg har prøvd å begrense meg til å ta med bare det essensielle i SNL. Hvis du vil lese en stor JL-artikkel, anbefaler jeg deg å kjøpe mitt Store Rock- og Popleksikon, som du får kjøpt for 150-200 kr på Smart Club og i en del bokhandelkjeder. Du vil ikke bli skuffet!

skrev Jan-Rune Berg

Den gangen var jeg sjømann og var på østkysten av USA: vi var bla. i New Ark. Det var en veldig spesiell tid; vi kom til forskjellige havner med skipet jeg var ombord på og på alle kaiene, så spilte de John Lennon`s musikk over høytaleranleggene.Jeg kjøpte den siste LP`en (Dobbel Fantasy)i New York.-En annen spesiell episode var at han gav et radiointervju tidligere den dagen.(altså dagen han ble skutt)I intervjuet, som jeg hørte deler av på nrk.P1 i dag, sa han bla. at han skulle jobbe for fred,helt til de gravlegger meg;"I`ll work for peace untill they bury me".Han forteller også i intervjuet at han går med planer om å legge ut på en turne, enten med "The Beatles"-medlemmer eller andre.Tragisk slutt på livet.

svarte Jan-Rune Berg

Beklager hvis jeg har gjort noe "feil" ang. det å kommentere. Jeg ble medlem i dag (08.10.2010) og er John Lennon-fan.Tilfeldigvis havnet jeg her da jeg skulle slå opp mer om han.Vh. Jan-Rune Berg (JR.Berg)

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg