Jaguar (britisk bilmerke)

Jaguar F-Pace, 2016-modell.
Lisens: CC BY 2.0
Jaguar E-Type.
Jaguar I-PACE er Jaguars første elbil og ble lansert i 2018. Motorjournalister kåret den til Årets bil i verden, samtidig som den vant kategorien for «grønne biler» og prisen for Årets design. Tidligere hadde den fått prisen for Årets bil i Europa, Årets bil i Norge og et femtitalls andre land i verden, blant annet Tyskland og Storbritannia.
Jaguar I-PACE
Av .

Artikkelstart

Jaguar er et britisk bilmerke, lansert i 1936. Merket er spesielt kjent for luksusbiler med sportslig preg. Jaguar produseres i dag av Jaguar Land Rover Ltd., som eies av indiske Tata Motors Ltd.

Historie

Forgjengeren til Jaguar ble lansert i 1931 av Swallow Side Car & Coach Building Co. i Coventry, med motor fra Standard-fabrikkene og under merkebetegnelsen SS. Fra 1936 ble Jaguar brukt som modellbetegnelse, og i 1945 skiftet firmaet navn og SS-merket forsvant helt (av forståelige grunner). Jaguars modeller har særlig vært luksusbiler med sportslig preg, og merket har også bygget racerbiler.

Jaguar Cars Ltd. overtok i 1960-årene Daimler og noen andre bil- og motorfabrikker. I 1966 kom Jaguar med i British Motor Holdings Ltd. (senere det statseide British Leyland). Det ble igjen et privat aksjeselskap i 1984, og var eid av Ford fra 1989 til 2008. Jaguar ble solgt til indiske Tata Motors Ltd. med virkning fra 3. kvartal 2008.

Virksomhet

Det ble solgt 178 631 Jaguar personbiler på verdensbasis i 2017. Den mest solgte modellen var F-Pace, som ble solgt i et antall av 71 950 biler.

Modellserier for 2019 omfatter luksussedanene XE, XF, og XJ, sportsbilen F-Type, SUV'ene E-Pace og F-Pace, og den helelektriske modellen I-Pace.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg