Faktaboks

Lindisfarne

Holy Island

Uttale
lˈindisfa:n
Ruiner av klosteret på Lindisfarne
/Shuttestock.
Ved lavvann er øya landfast. Tidevannet kommer inn over veiforbindelsen.
/Shutterstock.
Lindisfarne sett fra fastlandet
Av /Wikimedia.
Lisens: CC BY 2.0

Lindisfarne (også kalt Holy Island) er en øy i Storbritannia, England, i Nordsjøen, utenfor kysten av Northumberland. Arealet er fem kvadratkilometer. Ved lavt tidevann er øya landfast. Øya har ruiner av et benediktinerkloster fra 635.

Lindisfarne var et kjent lærdomssete i tidlig middelalder, og var et sentrum for kristningen av denne delen av England. De illustrerte Lindisfarne Gospels ble skrevet her. Den irske munken Aidan grunnla klosteret tidlig på 600-tallet, etter å ha blitt sendt dit fra Iona sørvest av Skottland.

Holy Island ble plyndret og ødelagt av vikinger 8. juni 793 under et av disses første angrep på England. Lindisfarne-raidet i 793 markerer starten på historisk tid for Norges vedkommende, da dette er den første norske historiske hendelse som kan tidfestes noenlunde sikkert ved hjelp av skriftlige kilder.

Lindisfarne ble gjenopprettet som et benediktinerkloster i 1093, og var i drift frem til reformasjonen.

Turismen vokste gjennom hele 1900-tallet, og Lindisfarne har i dag blitt et svært populært reisemål. Lindisfarne nasjonale naturreservat trekker til seg ornitologer og fuglekikkere som kommer for å studere de 330 fugleartene som er registrert på øya.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg