Lindisfarne

Lindisfarne. Relieffet på Lindisfarnesteinen viser vikinger med stridsøkser som i 793 ødela klosteret på øya. Øya kalles nå Holy Island.

Av /NTB Scanpix ※.
Maleri fra 1798
Av .

Artikkelstart

Lindisfarne (også kalt Holy Island) er en øy i Storbritannia, England, i Nordsjøen, utenfor kysten av Northumberland. Arealet er 5 kvadratkilometer. Ved lavt tidevann er øya landfast. Øya har ruiner av et benediktinerkloster fra 635.

Faktaboks

Uttale
lˈindisfa:n
Også kjent som

Holy Island

Lindisfarne var et kjent lærdomssete i tidlig middelalder, og var et sentrum for kristningen av denne delen av England. De illustrerte Lindisfarne Gospels ble skrevet her. Den irske munken Aidan grunnla klosteret tidlig på 600-tallet, etter å ha blitt sendt dit fra Iona sørvest av Skottland.

Holy Island ble plyndret og ødelagt av vikinger 8. juni 793 under et av disses første angrep på England. Lindisfarne-raidet i 793 markerer starten på historisk tid for Norges vedkommende, da dette er den første norske historiske hendelse som kan tidfestes noenlunde sikkert ved hjelp av skriftlige kilder.

Lindisfarne ble gjenopprettet som et benediktinerkloster i 1093, og var operativt frem til reformasjonen.

Turismen vokste gjennom hele 1900-tallet og har i dag blitt et svært populært reisemål. Lindisfarne nasjonale naturreservat trekker til seg ornitologer og fuglekikkere som kommer for å studere de 330 fugleartene som er registrert på øya.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg