Iona

Ruinene av det gamle nonneklosteret på Iona.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Iona eller Icolmcill er en øy i Storbritannia, Skottland, i det historiske grevskapet Argyllshire, og tilhører øygruppen De indre Hebridene. Øya er skilt fra Mull ved et 1,2 kilometer bredt sund. Iona har et areal på 8 kvadratkilometer, er omtrent 5 kilometer lang og mellom 2–3 kilometer bred. Øya har 177 innbyggere (2011). Høyeste punkt er Dùn, 101 meter over havet. Her finnes et festningsanlegg fra jernalderen.

Faktaboks

Uttale
ˈaiounə
Også kjent som

Gælisk Ì eller Ì Chaluim Chille

Iona eies av The National Trust for Scotland.

Historikk

Skottlands apostel, St. Columba, grunnla i 563 et kloster her. Spor etter klosteret ble avdekket under utgravinger i årene 1958–1959. Fra 795 til sent på 900-tallet ble øya herjet av norske vikinger, og det opprinnelige klosteret brent. Etter at vikingene var blitt kristnet, ble klosteret gjenoppbygd på 1000-tallet, øya ble lagt inn under bispedømmet Sodor og Man og hørte i årene 1154–1266 under erkebispesetet i Nidaros.

Etter reformasjonen mistet øya sin betydning som religiøst sentrum, men på 1900-tallet ble det gjennomført omfattende restaureringsarbeider. Mariakirken ble gjenoppbygd, og Iona er igjen blitt et viktig sentrum for den skotske kirke. Mange irske, skotske og norske stormenn skal være gravlagt på Iona.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg