Faktaboks

Leo Lionni
Uttale
liˈonni
Født
5. mai 1910, Amsterdam
Død
11. oktober 1999, Chianti, Italia
Bokomslag  «Fredrik»
Bokomslag til bildeboka Fredrik
Av .

Leo Lionni var en nederlandsk-italiensk-amerikansk designer og maler, reklameskaper, illustratør og bildebokkunster.

Banebrytende barnebøker

Blant Lionnis omlag 40 bøker er de meste kjente Little Blue and Little Yellow (1959, norsk oversettelse Lille Blå og Lille Gul, 1995) og Frederick (1967, norsk oversettelse Fredrik, 1971).

Han eksperimenterte med forskjellige teknikker i sine billedbokillustrasjoner, og var – sammen med Eric Carle – en av de første som brukte collageteknikk i bøkene sine.

Lionni skrev originale moralske fabler med tydelig humanistisk tendens. I Lille Blå og Lille Gul handler det om vennskap mellom to som er ulike, om hvordan vennskapet forandrer dem, og om foreldrenes skepsis til det fremmede i forandringen. I Swimmy (1964, norsk Svøm-Ulf, 1975) er moralen at de mange små fiskene må samarbeide for å overvinne store motstandere.

Musa Fredrik framstår først som en doven unnasluntrer, men viser seg å være flokkens dikter. Det som kunne blitt en fabel om arbeidsmoral, blir altså et forsvar for kunstens rolle i samfunnet.

I Alexander and the Wind-Up Mouse (1970, norsk Alexander og trekk-opp-musa, 1976) ligner moralen på den i Nattergalen av H.C. Andersen: det er bedre å være en fri mus enn å være en mekaniske leke som er prisgitt menneskenes gunst og nykker. Tillie and the Wall (1989) er en replikk til rivingen av Berlinmuren.

Allsidig karrière

Lionni hadde en allsidig karrière og et variert livsløp. Han vokste opp i Amsterdam, USA og Italia. I 1930-årene virket han som futuristisk kunstmaler i Italia, og i 1935 tok han en doktorgrad i økonomi i Genova. Fra 1939 til 1960 gjorde han suksess innen reklame og design i Philadelphia, USA. I 1961 reetablerte han seg i Italia og arbeidet resten av livet med bildebøker.

Han utga selvbiografien Between worlds i 1997.

Priser og utmerkelser

  • Kortlistet til Caldecottmedaljen 1961 for Inch by inch (Fot for fot)
  • Kortlistet til Caldecottmedaljen 1964 for Swimmy (Svøm-Ulf)
  • Kortlistet til Caldecottmedaljen 1968 for Frederick (Fredrik)
  • Kortlistet til Caldecottmedaljen 1970 for Alexander and the Wind-Up Mouse (Alexander og trekk-opp-musa)
  • Deutscher Jugendliteraturpreis 1965
  • AIGA Medal 1984 fra American Institute of Graphic Arts

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg