Faktaboks

Le Duc Tho

Lê Đức Thọ

opprinnelig Phan Dinh Khai

Født
14. oktober 1911, Nam Dinh, Tonkin, Fransk Indokina (nå Vietnam)
Død
13. oktober 1990, Hanoi, Vietnam
Fredsforhandlinger i Paris
I årene 1969–1973 ledet Le Duc Tho (til venstre) Nord-Vietnams delegasjon til fredsforhandlingene med USA. På bildet sitter (foran fra venstre) Nord-Vietnams representanter Le Duc Tho, Xuan Thuy og Ha Van Lau.
Av .
Lisens: CC BY 2.0
Kissinger og Le Duc Tho
For sin forhandlingsinnsats under Vietnamkrigen ble Le Duc Tho (til høyre) tilbudt Nobels fredspris sammen med sin motpart, USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver Henry Kissinger. Henry Kissinger og Le Duc Tho etter forhandlingene i Paris, 1973.
Av /NTB Scanpix.
Feiring av seieren
Feiring av Vietnamkrigens slutt og Nord-Vietnams seier i 1975. Le Duc Tho står til høyre med to barn foran seg.
Av .
Lisens: CC BY NC 2.0

Le Duc Tho var en fremtredende vietnamesisk kommunistleder under Indokinakrigen (mot Frankrike) 1946–1954 og Vietnamkrigen (mot USA og Sør-Vietnam) 1959–1975.

Under Vietnamkrigen ble Le Duc Tho tildelt Nobels fredspris 1973 for sin innsats under fredsforhandlingene med USA. Han takket imidlertid nei til å motta prisen fordi han mente fredsavtalen ikke ble overholdt. Senere var han med på å planlegge militæroffensivene som førte til Nord-Vietnams seier i april 1975.

Bakgrunn

Han ble født den 14. oktober 1911 i Nam Dinh i det nordlige Vietnam, den gangen landet var en del av den franske kolonien Indokina. Han deltok i studentstreiker alt i 1926, og sluttet seg som 18-åring til det nye Indokinas Kommunistiske Parti (IKP). Kort etter ble han fengslet og sendt til fangeøya Con Son (Poulo Condor), der han spilte en sentral rolle i kommunistenes fraksjon blant fangene. Fengslet var en hard skole. I 1936 slapp den nye franske folkefrontregjeringen ham og andre politiske fanger fri. Han sysselsatte seg da med journalistikk og partiarbeid i Nam Dinh. Tre år senere ble han på nytt arrestert og ble sittende i fransk fengsel frem til 1944. Etter løslatelsen deltok han i Augustrevolusjonen, som førte til dannelsen av Den Demokratiske Republikken Vietnam (DRV) under president Ho Chi Minh.

Indokinakrigen

I 1948 ble Tho sendt til det sørlige Vietnam for å koordinere partiarbeid og geriljakrig mot det franske kolonistyret (Indokinakrigen). Le Duan, Pham Hung og Le Duc Tho ble nå de fremste kommunistlederne i det sørlige Vietnam (Cochinkina). I begynnelsen var det visstnok en konflikt mellom Le Duc Tho og den fire år eldre Le Duan, men senere ble de nære samarbeidspartnere. I 1955 ble Le Duc Tho medlem av politbyrået i Vietnams Arbeiderparti (kommunistpartiets navn 1951–1976). Han beholdt sin plass i partiledelsen helt til 1987.

Vietnamkrigen

Sammen med Le Duan ledet Le Duc Tho den fraksjonen i partiet som i årene 1956–1959 arbeidet målbevisst for å sette i gang et nytt væpnet opprør i Sør-Vietnam, denne gangen mot Ngo Dinh Diems USA-støttede regime. I 1960-årene tilbragte Le Duc Tho etter alt å dømme mye tid ved partiets hemmelige hovedkvarter i Sør-Vietnam.

I årene 1969–1973 ledet Le Duc Tho Nord-Vietnams delegasjon til fredsforhandlingene med USA i Paris og undertegnet Parisavtalen på vegne av Den Demokratiske Republikken Vietnam (DRV) den 27. januar 1973. For sin forhandlingsinnsats ble han samme høst tilbudt Nobels fredspris sammen med sin motpart, USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver Henry Kissinger. Le Duc Tho takket nei til prisen i et telegram til Nobelkomiteen, der han understreket at Parisavtalen ikke ble overholdt av det USA-støttede Sør-Vietnam. Krigshandlingene pågikk fortsatt. Han ville revurdere sin beslutning hvis det ble reell fred.

Da Le Duc Tho ble tilbudt fredsprisen, var han allerede med å planlegge de nordvietnamesiske militæroffensivene som førte til seier og erobring av Saigon i april 1975. Som en nær alliert av generalsekretær Le Duan beholdt han sin plass i partiets politbyrå til 1987, men mistet sin posisjon i ledelsen etter Le Duans død. I sine siste år ble han vitne til at partiet innførte en ny «Doi Moi-politikk» med markedsøkonomiske reformer.

Le Duc Tho døde den 13. oktober 1990.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (3)

skrev Camilla Frøseth Wedul

Hei,
Lurer på om det er noe som ikke helt stemmer i billedteksten for øverste bilde. Der står det "Underskriving av fredsavtale i Paris 1969", men fredsavtalen ble vel underskrevet i 1973. Bildet er tilsynelatende fra Paris 1969, men da fra åpningen av fredsforhandlingene: https://ash.harvard.edu/50-years-later-legacy-paris-peace-accords-isn%E2%80%99t-one-peace

svarte Ida Scott

Hei, takk for innspill, ser fagansvarlig har endra på billedteksten.

svarte Stein Tønnesson

Nå fant jeg din kommentar, Ida. For å finne en kommentar til meg, skulle jeg altså klikke på "Kommenter eller still spørsmål". Ikke selvinnlysende!

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg