Faktaboks

Laura Kieler
Laura Anna Sophie Petersen
Født
9. januar 1849, Tromsø
Død
23. april 1932, Hellebæk, Sjælland, Danmark
Levetid - kommentar
oppvokst i Steinkjer, flyttet til Danmark 1872
Virke
forfatter
Laura Kieler
Av /Det Kongelige Bibliotek.
Lisens: CC PDM

Laura Kieler var en norsk-dansk forfatter. Hennes forfatterskap omfatter innlegg i 1880-åras moraldebatt, bidrag til kvinnesaken, skildringer fra Nord-Norge, og engasjement for sønderjydenes sak. Ettertiden husker henne likevel først og fremst som modell for to av Henrik Ibsens kvinneskikkelser: Nora i Et dukkehjem (1879) og Irene i Når vi døde vågner (1899).

Hun vokste opp i Steinkjer som datter av fogden Morten Smith Petersen. Som ung møtte hun Ibsen første gang i Dresden i 1871. Da faren døde i 1872, flyttet hun og mora til Danmark, der mora hadde slekt gjennom sin danske farfar. Laura giftet seg i 1873 med adjunkt Viktor Kieler.

Kieler og Ibsen

Hun debuterte ung og anonymt med romanen Brands døtre (1869), som var en polemisk replikk til Ibsen Brand (1866). I bøkene André fra Kautokejno (1879) og Laurekas Korhoinen (1881) presenterte hun samisk historie for et dansk publikum. Den første handler om Kautokeino-opprøret i 1852. Den andre er en drøfting av forholdet mellom samisk sjamanisme og kristendom, men har også partier som kan leses som en skildring av hennes eget liv i årene etter «Nora-saken».

Etter få års ekteskap ble Viktor Kieler sjuk. Laura tok i hemmelighet opp et banklån, og fikk på den måten bekostet en helsebringende feriereise. Da dette ble kjent for ham, forlangte han skilsmisse, og forbød henne å se barna. Hun ble en måned tvangsinnlagt på asyl. Ekteparet ble senere forsonet. Deres historie utgjør mye av grunnlaget for Et dukkehjem.

Kieler var skuffet over at Ibsens misbrukte deres tidligere vennskap og hennes vanskeligste tid i sitt skuespill. I 1891 møttes de igjen i Oslo for å snakke ut. Inntrykkene fra dette møtet regnes for å være en del av Ibsens inspirasjon til Når vi døde vågner (1899).

Forfatterskapet

Et hovedverk i Laura Kielers forfatterskap var skuespillet Mænd af Ære (1890), hvor hun bidro til datidens sedelighetsdebatt med et angrep på Brandes-kretsens moraloppfatning, og i tillegg kritiserte forfattere som brukte levende modeller.

Kieler skrev agiterende i aviser og tidsskrift om kvinnenes stilling. Hun var dansk utsending til den internasjonale kvinnekongressen i Chicago 1893.

Romanen Min Broder Amtmanden (1882) er et forsvarsskrift for faren, mens En Oppositionsmand (1886) er en dokumentarroman om Hans Nielsen Hauge. Romanen I en lysengels skikkelse (1892) er et angrep på den pietistiske kristendommens kulturfiendlighet.

Fra 1894 skiftet forfatterskapet retning. Kieler trakk seg ut av de kontroversielle kampsakene, og begynte å arbeide for sønderjydenes sak gjennom taler, debatt og agiterende romaner. Hun engasjerte seg også for slovakernes selvstendighet.

Hun skrev i 1919 en oppsummerende selvbiografi i tidsskriftet Fædrelandet: «50 aars forfatterskab, 1869-1919».

I ettertid

NRK-mannen Odd Birger Grønli skrev en biografi om henne i 1999, som en oppfølging av en serie radioprogrammer. Grønlis teatermonolog «Laura fra Lø» ble oppført av Nord-Trøndelag teater i 2003, og satt opp som gjestespill på Nationaltheatret under Ibsenfestivalen i 2008 med tittelen «I skyggen av Nora». Anitra Eriksen spilte i stykket.

Elin Tinholts hørespill En kvinne som Nora ble oppført av NRK Radioteatret i 2006.

Inger-Margrethe Lunde har skrevet biografien Mitt navn er ikke Nora (2009). Lundes skuespill Gi meg navnet mitt tilbake (2006) er innkjøpt av Nationaltheatret, men ikke oppført.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

Faktaboks

Laura Kieler
Historisk befolkningsregister-ID
pf01038343000808

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg