Langeland
Langeland
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Langeland kommune er en som ligger på øya Langeland sørøst for Fyn i Danmark. Kommunen tilhører Region Syddanmark. Den hadde 12 316 innbyggere i 2022 og et areal på 291 kvadratkilometer. Den største byen er Rudkøbing.

Langeland kommune oppsto ved kommunereformen i 2007 ved sammenslåing av kommunene Rudkøbing, Sydlangeland og Tranekær. Adminstrasjonssenteret er Rudkøbing.

Langeland øy

Tranekær Slot
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Øya Langeland er 52 kilometer lang, men bare 3–12 kilometer bred. Landskapet er bølget med småbakker av moreneleire, høyeste punkt Skøvlebjerg, 46 meter over havet. Tre fjerdedeler av arealet er dyrket mark. Det er også bøkeskog. Jordbruket er viktigste næringsvei, med stort svine- og storfehold og dyrking av blant annet korn og sukkerbeter. Langeland har en betydelig sommerturisme. En av severdighetene er Tranekær Slott.

Langeland har en kystlinje på 140 kilometer. Det er broforbindelse til Fyn og ferjeforbindelse til Lolland og Ærø. Det er stor utpendlingen til Odense og Svendborg.

Største byer

Kommunens største byer etter folketall i 2022. Innbyggertall i parentes.

  • Rudkøbing (4521)
  • Tullebølle (756)
  • Humble (604)

Rudkøbing

Rudkøbing fikk byprivilegier 1296, og bærer fortsatt preg av å være en gammel kjøpstad. Byen ble anlagt på 1100-tallet, men fikk aldri noen stor betydning. Bymiljøet har idylliske bindingsverkshus, staselige byvillaer, smale streder og krokete gater. Byens gamle apotek er innrettet som apotekermuseum. Her ble fysikeren Hans Christian Ørsted født. Rudkøbing kirke er fra 100-tallet og er byens kjennetegn.

I byen finnes industribedriften innen bygg-, metall-, glassfiber- og næringsmiddelbransjen, men det er turismen som er den viktigste næringsveien og har gitt nytt liv til byen. I sommermånedene kan gatene være tettpakket med turister. Langelandsfestivalen er en familiefestival som hver sommer trekker tusenvis av tilskuere.

Tullebølle

Tullebølle kirke ble oppført på slutten av 1100-tallet, med romansk kor og skip, gotisk sakristi og sengotisk tårn og våpenhus, senrennesanse prekestol fra 1632 og døpefont i granitt. Altertavlen i nygotisk stil viser tolv utskårne apostler fra 1508 og et maleri med korsfestelsesmotiv, utført i 1866 av F. Storck. På 1870-tallet ble det avdekket et kalkmaleri fra 1550-tallet i kirken, men da motivet viste seg å være et helvetesmotiv, ble det kalket over. I 1969 ble det på nytt avdekket. Tullebølle kro er over 150 år gammel.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg