Ærø
Ærø
Lisens: CC BY NC SA 3.0
Synneshøj
Synneshøj er Ærøs høyeste punkt.
Synneshøj
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Ærø er en kommune i Danmark som ligger i det Fynske Øhav, som tilhører Region Syddanmark. Den hadde 5997 innbyggere i 2023 og har et areal på 90 kvadratkilometer. Kommunens administrasjonssenter ligger i Ærøskøbing.

Kommunen oppsto ved sammenslåing av Marstal og Ærøskøbing kommuner ved kommunereformen i 2007. Til kommunen hører også øya Birkholm og de ubebodde øyene Dejrø, Lilleø og Halmø. Ærø har ferjeforbindelse til Fyn og Sjælland, flyplass og lokalt sykehus. Næringslivet utvikles primært innenfor fornybar energi, utdannelse, IT og turisme.

Kommunens største byer etter folketall i 2017. Innbyggertall i parentes.

  • Marstal (2119)
  • Ærøskøbing (914)
  • Søby (447436

Ærø

Øya er fruktbar og oppdyrket. Turisttrafikk, særlig til byen Ærøskøbing. Søby Værft er øyas største arbeidsplass. Ferjeforbindelse til Rudkøbing på Langeland, Sæby på Als, Svendborg og FaaborgFyn. Ærø Folkehøjskole ligger i Ærøskøbing. Høyeste punkt er Synneshøj, 68 meter over havet.

Marstal

Marstal er den største byen på øya. Havnen var på 1800-tallet hjemsted for en stor seilskipsflåte, noe som gjenspeiles i byens sjøfartsmuseum, og byen har fortsatt sjømannsskole. Transport, handel, skipsverft, båtbyggeri og motorfabrikker er viktige arbeidsplasser. Selv om Ærøskøbing er den byen på øya som trekker flest turister, får også Marstal sin andel, blant annet på grunn av en fin lystbåthavn med et trivelig miljø. Marstal Søfartsmuseum har et stort antall skipsmodeller, malerier, flaskeskip og andre gjenstander fra seilskuter. Grønlandsmaleren Carl Rasmussens bilder er også utstilt her. Forfatteren Carsten Jensen ble født i Marstal 24. juli 1952.

Ærøskøbing

Gammel bebyggelse i Æreskøbing.
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Ærøskøbing ble trolig grunnlagt på 1300-tallet og fikk i 1522 monopol på all handel på Ærø, en enerett som ble betydelig redusert da øya ble delt i 1634 av hertugdømmet Glücksborg. Bybildet er preget av mange fredede hus fra 1700-tallet, med bindingsverk og utsmykkede dører. Ærøskøbing har en betydelig turisme, ikke minst på grunn av sitt maleriske uttrykk. Byens tidligere fattighus er i dag oppholdssted for Museet Flaske-Peder, med en samling på over 1700 flaskeskip og mer enn 50 modellbåter i tillegg til mange marine malerier. Ærøskøbing har fergeforbindelse med Svendborg på Fyn.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg