Tranekær

Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Tranekær er et gods og slott i Danmark, på øya Langeland. Godset omfatter fem hovedgårder og har et totalareal på 17 330 dekar, hvorav 10 750 dekar dyrket mark.

Slottet, som første gang er nevnt i 1241, var kongelig len til 1645, da det ble pantsatt til stattholder, greve Christian Rantzau. Hans datter Margrethe Dorothea brakte gjennom sitt ekteskap med storkansler Frederik Ahlefeldt (1623–1686) Tranekær til slekten Ahlefeldt. Frederik Ahlefeldt ble utnevnt til lensgreve i 1672, og Tranekær ble hovedsete i hans len, grevskapet Langeland. Grevskapet fulgte hans etterkommere, grevene Ahlefeldt-Laurvigen, til 1922. Senere har eiendommen tilhørt overhodet for slekten Ahlefeldt som privateiendom.

Trankær slott

Tranekær slott, som ligger nordøst for Rudkøbing, er et tofløyet (opprinnelig firefløyet) anlegg med trappetårn i hjørnet mellom fløyene. De eldste delene stammer fra middelalderen. Slottets nåværende form skriver seg fra en ombygging ved Johan Henrik Nebelong i 1862–1863. Slottet, som er fredet, inneholder store maleri- og antikvitetssamlinger.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg