Lade kirke, Trondheim.

Panoramio. fri

Lade kirke er en langkirke i stein, oppført omkring 1190 på Lade i Trondheim kommune. Det antas at nåværende kirke etterfølger to tidligere kirker, hvorav den ene trolig var en steinkirke og den andre uten tvil en stavkirke. Selv om man ikke har noe bevis for det er det sannsynlig at den ligger i nærheten av den gamle hov-plassen.

Av bygningstekniske detaljer kan nevnes den klebersteinsomrammede vestportalen som skriver seg fra middelalderen og et vindu i romansk stil i korets østmur. Den åttekantede takrytteren ble bygget på rundt år 1800. Alteret er murt i stein og altertavlen fra 1709 er utført av Lars Pedersen Bilthugger og Peter Anderssøn Lillie.  Maleriene i altertavlen ble skiftet ut i 1945. Prekestolen, som er fra 1649, er skåret av Jens Snekker og malt av Johan Contrafeier. Innfelt i altertavlen er fem alabastfriser fra 1400-tallet. Kirken har to klokker, og foran alterringen ligger donatoren Ellen Raverts gravstein.

Den 13 daa store kirkegården som er omgitt av en steinmur ble anlagt alt i middelalderen. Kirken, som har 160 sitteplasser, hører under Nidaros domprosti.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.