LANBY
LANBY har eget symbol i sjøkartet. Kartet viser her East Goodwin LANBY utenfor England. Dette er en type som er bygget på et mer tradisjonelt skipsskrog, mens bildet til venstre viser et mer ordinært LANBY design.
LANBY
Lisens: CC BY SA 3.0

LANBY er en relativ stor bøye med navigasjonshjelpemidler som i begynnelsen av 1970-tallet ble tatt i bruk som erstatning for de store og mer kostbare fyrskipene. Bøyene veide omkring 80 tonn, var omkring 10 meter høye, og var normalt utstyrt med en rekke forskjellige navigasjonshjelpemidler som: fyrlys, tåkesignal, radiofyr og radarfyr (RACON). Bøyene fikk elektrisitet fra egne dieselaggregater og batterier, var ubemannet, og kunne fjernstyres fra stasjoner på land. Spesielt rundt Storbritannia og USA erstattet LANBY fyrskipene. I Norge har det ikke vært benyttet LANBY.

Faktaboks

Også kjent som
forkortelse for engelsk Large Automatic Navigational Buoy

De tradisjonelle LANBY-bøyene var noen steder i bruk til godt inn på 2000-tallet, men har senere flere steder blitt erstattet av noe mindre bøyer med modernisert teknologi som LED-lys, solceller, AIS og RACON.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg