Løten kirke.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Løten kirke er en steinkirke fra middelalderen som ble bygget rundt 1200. Kirken ligger i Løten kommune i Innlandet fylke, og hører til Løten sokn i Hamar Domprosti i Hamar bispedømme. Den har 400 sitteplasser.

Kirken vernestatus som automatisk fredet.

Eksteriør

Løten kirke er en langkirke med et rektangulært skip. Etter planer av arkitekt Otto Schønheyder fikk kirken sitt nåværende utseende ved en ombygging i 1872–1873.

Koret med sakristi er på nordsiden av kirken. Kirken har en kirkeklokke fra middelalderen, og ytterligere to fra 1599 og 1873.

Interiør

I 1928 ble kirkerommet restaurert etter tegninger arkitekt av Carl Berner. Alterbordet med relikvierom er det eneste bevarte inventaret fra middelalderen. Kirkerommet er i dag enskipet, med et orgelgalleri i vest. Orgelet er fra 1969 og ble laget av Norsk Orgel- og Harmoniumfabrikk.

Både prekestolen og Altertavlen er fra 1873. Altertavlen viser bilder Jesus i Getsemane. Rammen på tavlen skal stamme en eldre prekestol, og er malt i 1928 av Domenico Erdmann.

Den åttekantet og kalkformet døpefonten i kleberstein ble gitt i gave til kirken av Lars Rønningen i 1915.

Historie

Kirken har blitt restaurert og utvidet flere ganger etter at den ble oppført omkring 1200. Koret og omtrent halvparten av skipet står igjen i dag fra den opprinnelig kirken.

Den største endringen skjedde på 1800-tallet, da kirken i 1872–1873 ble utvidet til tilnærmet dobbelt av sin opprinnelige størrelse. Blant annet fikk kirken nytt interiør og vinduer på nordsiden. Dagens vinduer er fra denne ombyggingen. I samme ombygging ble også takrytteren erstattet med et vesttårn.

Domenico Erdmann malte skymotiver i taket i forbindelse med at kirkerommet ble restaurert av Carl Berner i 1928. På 1930-tallet fikk kirken nye glassmalerier i seks av vinduene og to malerier malt av Selma Andersen.

Kirken ble restaurert utvendig i 1989–1990, før interiøret ble pusset opp 1995.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg