Løkendrakt mann

Løkendrakt mann
.

Artikkelstart

Løkendrakt mann er en bunad knyttet til Østfold. Den er utarbeidet av Liers husflid i Fredrikstad for å passe til Løkendrakta for kvinner. De har tatt utgangspunkt i broderimønsteret på kvinnedrakta, og brukt dette på vesten til mannsdrakta. Bunaden er en fri komposisjon uten rot i historisk draktmateriale.

Draktdeler

Trøye og bukse er i svart ullstoff. Trøya har nedbrettet krage og slag i grønt, og bukselommene er også kantet med det grønne stoffet. Trøya ligner på korttrøyer fra andre halvdel av 1800-tallet, slik de var i bruk mange steder i landet. Det er imidlertid ikke belegg for at slike klær har vært i bruk i Østfold. Buksa har et moderne dressbuksesnitt, med gylf og stikklommer. I tillegg har den knapper ved en splitt nederst ved foten.

Vesten er i et gyllent damasklignende stoff i kunstfiber, og på framstykkene er det brodert blomsterranker som på kvinnebunaden. Vesten er enkeltknept med sølvknapper. Skjorta er i hvitt lin, med trådtunger på ermelinninger og halskrage samt et blomstermotiv på knappestolpen. Det brukes et mangefarget silketørkle i halsen.

Til bunaden brukes en dobbelt halsknapp i sølv og mansjettknapper. I tillegg er knappene på trøye, bukse og vest i sølv. Det er også lansert et klokkekjede og en kniv til bunaden.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg