Musikk i Marokko

Musikere ved Djema el-Fna-plassen i Marrakechs gamleby. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Artikkelstart

Marokkos musikkliv er typisk nordafrikansk, med en blanding av arabiske og afrikanske elementer. I populærmusikken merkes også vestlige innflytelser.

Folkemusikk

Folkemusikken i Marokko har historiske bånd til Sudanområdet, Vest-Afrika og Egypt. Seremoniell musikk på ghaita (oboinstrument) og bendīr eller tabl (tromme) har røtter i en arabisk tradisjon, mens sang til ganga (sidetromme) og qraqeb (jernidiofoner) viser slektskap med vestafrikanske former. Det arrangeres årlig en festival for folklore i Marrakech.

Kunstmusikk

Den islamske kunstmusikktypen maghrib, også kalt den andalusiske tradisjonen, er dominert av nauba, en kammermusikalsk suiteform. Den fremføres av ensembler med 'ud (lutt), rabab og kamanja (fiolintyper), tar (rammetromme) og darbouka (tromme), noen ganger supplert med klaver og cello. Stilen er heterofon, rikt ornamentert og i samsvar med islamsk teori om melodiske og rytmiske modi. Denne tradisjonen dyrkes på en årlig festival i Saîdia.

Populærmusikk

Populærmusikken ble utviklet etter uavhengigheten i 1956. Chaabi har røtter i folkemusikken, framføres på lokal dialekt, og forbindes med bryllup og festivaler, mens rai er en mer opprørsk og ungdommelig stil. Begge disse sjangrene finnes også i resten av Nord-Afrika. Også vestlige rytmiske sjangre som funk, jazz, rock og hiphop er populære, og det arrangeres årlig en jazzfestival i Tanger.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg