Krokstadelva

Nedre Eiker kirke med kirkegård.
Av .

Nedre Eiker. Nedre Eiker kirke ligger på nordsiden av Drammenselva, som deler kommunen i to. På den andre siden sees Mjøndalen med blandet industri-, nærings- og boligbebyggelse. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Krokstadelva er en tettbebyggelse og et industristed i Drammen kommune i Viken fylke.

Faktaboks

Etymologi

norrønt Krákustaðir, av Kráka, av fuglenavnet

Bosetning

Bebyggelsen på Krokstadelva er del av Drammen tettsted og ligger på nordsiden av Drammenselva, rundt 12 kilometer vest for bysenteret. Krokstadelva har 7 918 innbyggere (2017).

Industri og samferdsel

Det er atskillig industri på Krokstadelva, blant annet Trelleborg Offshore Norway AS. Krokstadelva er et gammelt industristed med drift av kverner og sager spesielt langs Krokstadbekken. Historisk har beliggenheten ved Drammenselva hatt stor betydning for industrien.

Fylkesvei 283 (Drammen–Hokksund) går gjennom bygda med broforbindelse over Drammenselva til Mjøndalen og E134 (Drammen–Haugesund). Drammenselva er seilbar forbi Krokstadelva for lektere og slepebåter helt opp til Hokksund.

Kultur

Krokstadelva ligger i Nedre Eiker sogn. I østre del av tettbebyggelsen, i overgangen til den andre store tettbebyggelsen på nordsiden av elva, Solbergelva, ligger Nedre Eiker kirke fra 1860. Kirka er ei nygotisk kirke i tømmer med Wilhelm Hanstein som arkitekt. Den ble restaurert i 1957 og også påbygget i 2010 med utbygning av blant annet menighetssal i kjelleren.

Geithol skanse/Gjetholen befestning, ofte bare benevnt Batteriet, er en tidligere befestning fra unionsoppløsningen i 1905.

Navnet

Navnet er etter gården Krokstad, norrønt Krákustaðir, hvor første ledd visstnok er mannsnavnet Krókr, av Kráka, av fuglenavnet kråke.

Kart

Krokstadelva
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg